Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri pitanja

Zdeslav Šantić: Deficit smanjiti rezanjem troškova

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
02.02.2014.
u 08:00

Reforme koje su najavljene korak su u pravom smislu, ali neće donijeti brze rezultate koji su nužni u ovom trenutku

1. Hoće li biti dovoljni rezovi koje smo predložili Europskoj komisiji ili ćemo dobiti nove upute?

Strukturni deficit ostat će prilično visok, a može se smanjiti provede li se fiskalna konsolidacija, primarno na rashodovnoj strani. Kad se pogleda struktura rashoda, vidi se da se ne može izbjeći rezanje mase plaća i materijalnih troškova kako bi se postigle brze uštede.

2. Mislite li da će procedura prekomjernog deficita negativno utjecati na naše gospodarstvo?

Pokazalo se da će možda najveća korist od ulaska Hrvatske u Europsku uniju biti to što više nema prostora za izbjegavanje strukturnih reformi koje su nužne da bi se sredio fiskus. Reforme koje su najavljene korak su u pravom smislu, ali neće donijeti brze rezultate koji su nužni u ovom trenutku. Javni dug teško će se vratiti na razinu od 60 posto, što je preduvjet za ulazak u eurozonu, i to zbog strukture potrošnje i negativnih demografskih okolnosti koje usporavaju rast u budućnosti.

3. Hoćemo li ipak uspješno refinancirati dug i hoće li biti moguće nabaviti 43 milijarde kuna?

Hrvatska neće imati problema s refinanciranjem, ali je činjenica da se u 2013. zadužujemo najskuplje među svim zemljama u Europi. To znači da će biti moguće zadužiti se kod kuće i na međunarodnim tržištima jedino budemo li spremni platiti visoku cijenu duga. Drugim riječima, ako smo se potkraj 2013. godine zadužili s kamatom od 6,5 posto, kamata bi u budućnosti mogla biti i veća jer će ulagači, naročito nakon pada rejtinga zemlje, tražiti veću zaradu. To ponovno znači veće troškove za kamate, a to znači i rast javnog duga i potrebu za još većim rezovima potrošnje kako bi se javni dug uravnotežio i doveo u stanje održivosti.

>> Milanović na kocku stavio i ekonomski paket za EU!

Komentara 3

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:08 04.02.2014.

znači ponovno stižu kradezeovci?

Avatar hdz1848
hdz1848
11:54 02.02.2014.

Kaže Šantić, da rezanje plaća u državnim i javnim poduzećima moramo napravit čim prije. I onda bude Milanović rezo plaće. Građani budu negodovali. Onda HDZ ponovno dolazi na vlast. Milanovića budu povukli na novu funkciju u Brisel. A Hrvatska ponovnoska ponovno dolazi u ruke građevinskim levatima zbog kojih smo danas u krizi.

DH
dhypote
11:15 04.02.2014.

Majstor očiglednog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije