Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modernizacija financijskog sustava

Zbogom gomili računa: svi računi na jednom mjestu dostupni bilo kad i bilo gdje

Foto: Shutterstock
1/3
01.09.2022.
u 10:15

Usluga namijenjena svima uvelike će olakšati poslovanje, a pritom i riješiti problem izgubljenih ili nagomilanih računa

Da se računi mogu nagomilati, a pritom i zagubiti iskustvo je mnogih poslovnih subjekata prilikom poslovanja. Ovakve se stvari događaju posebno ako je potreban stari račun zbog evidencije ili drugih poslovnih procesa. Kako se takve stvari više ne bi događale, Fina je odlučila otići korak dalje u modernizaciji sustava, te uvesti elektroničke račune.

To doslovce znači da od sada svaki poslovni subjekt u Republici Hrvatskoj može lakše razmjenjivati, pohranjivati, ali i transparentno imati svaki račun na raspolaganju. Usluga E-računa dostupna je svima. Tako će sada poslovni subjekti lakše obavljati razmjenu računa između dobavljača i kupaca te upravljanje cjelokupnim poslovnim procesom izdavanja, zaprimanja i arhiviranja e-računa. Korisnicima servisa omogućeno je slanje e-računa prema obveznicima javne nabave i drugim poslovnim subjektima, kao i zaprimanje e-računa. Ono što je možda i najvažnije napomenuti u cijeloj priči – račun izdan ovim putem istovjetan je papirnatom računu.

Sigurnost i jednostavnost

Digitalizirani računi ne samo da su ponudili rješenje za papirnatu birokraciju, već nude i visoki stupanj sigurnosti. Tako svaki poslovni subjekt može ugovoriti uslugu e-računa bez ugovorne obaveze, a svi računi dostupni su i putem mobilne aplikacije, što daje dodatnu mobilnost i efikasnost poslovanju.

Digitalni certifikati pobrinuli su se da cijeli proces bude ne samo transparentan, već ono važnije – potpuno siguran i jednostavan za uporabu. Više o digitalnim certifikatima možete pročitati ovdje.

Osim što usluga e-računa pruža mogućnost jednostavne razmjene računa između poslovnih subjekata, dostupna je i potpuno besplatna pohrana, čime se više nikada neće dogoditi da pojedini račun zagubite u gomili.

Zašto E-račun?

· Standardizirana usluga s Europskom unijom po svim normama

· Olakšavanje cijelog poslovnog procesa, što uključuje razmjenu računa te njihovu pohranu

· Jednostavna registracija u banci, kao i povezivanje s mobilnim bankarstvom

· Povezanost, transparentnost i cjelovita informiranost o svim računima u financijskom toku

 

Usluga namijenjena svima

Bilo da ste vlasnik udruge, male ili srednje tvrtke, e-račun dostupan je svima putem web aplikacije, ili direktno iz računovodstvenog programa. Integracija s programom posebno pogoduje lakšem poslovanju velikih tvrtki putem modernog web servisa. Kako biste provjerili koja usluga odgovara vašoj vrsti poslovanja, Fina se pobrinula za sve opcije i zadovoljavanje svih poslovnih korisnika, kao i različitih potreba.

Foto: Shutterstock

 

Široka lista zadovoljnih korisnika E-računa potvrđuje činjenicu da je došao kraj papirnatoj verziji računa te da se iz udobnosti naslonjača može odvijati cijeli poslovni proces i financijski tok i to putem klika mišem.

Ako e-račune želite razmjenjivati direktno iz svog računovodstvenog programa, možete napraviti integraciju svog programskog rješenja s web servisom FINA e-Račun kako biste imali mogućnosti direktnog slanja i zaprimanja e-računa. Na ovaj način će svi računi koje unesete u svoj računovodstveni program biti direktno poslani primatelju putem servisa FINA e-Račun, a e-računi koje primite putem servisa FINA e-Račun, automatski će biti učitani u vaš računovodstveni program. Detaljna uputstva za ovaj proces možete vidjeti ovdje.

 

Računi u vaše ime

Uz jednokratnu nadoplatu i adekvatnu dokumentaciju, Fina nudi uslugu slanja računa u vaše ime. Ova usluga posebno je korisna, jer se svaki račun sprema u E-arhiv, gdje će vam uvijek biti na raspolaganju prema vašim potrebama. Ispunjavanje zahtjeva za izdavanje računa u vaše ime možete izvršiti osobno, ili online putem. Osim izdavanja računa, Fina će vas obavijestiti i o statusu vašeg e-računa. Djelatnik će popuniti potrebne podatke, nakon čega će ova usluga biti dostupna. Više informacija o potrebnoj dokumentaciji za ovaj postupak možete pronaći na poveznici.

Foto: Shutterstock

 

Također, ako niste sigurni koja usluga E-računa bi bila najefikasnija za vaše poslovanje, uvijek možete potražiti savjet od Fine putem poveznice. Sve usluge dostupne u vezi E-računa moguće je vidjeti na linku. Preduvjet za pristup servisu FINA e-Račun je posjedovanje poslovnih certifikata na kripto uređaju za rad putem Finine web aplikacije i/ili aplikacijskog certifikata za direktno povezivanje na sustav

Potreban Vam je poslovni certifikat na kripto uređaju, odnosno na FINA e-kartici/USB tokenu ili CoBranding kartici, ili tokenu banke s kojom Fina ima ugovorenu suradnju za izdavanje certifikata. Pristupiti možete i certifikatom koji koristite za neki od sljedećih servisa: Registar godišnjih Financijskih izvještaja, e-Regos, Web-bon, e-Plaćanje, Registar koncesija, info.BIZ, Web e-Potpis, e-Blokade, e-Dražba, e-Mirovinsko, e-Porezna, e- Zdravstveno, e-Carina i drugi.servis FINA e-Račun iz računovodstvenog programa. Odgovore na ostala važna pitanja o E-računima možete pronaći ovdje.

Sadržaj je nastao u suradnji s Finom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije