Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjed željezničara

Zbog neulaganja u željeznice upitno 20.000 radnih mjesta

Sudar vlakova
AFP
16.12.2009.
u 11:58

Oko 400 željezničara prosvjedovalo je zbog neulaganja u željeznice ispred Ministarstva prometa, s ministrom Kalmetom na deklarativnoj razini dogovorili isplatu plaća i osiguravanje posla u tvrtkama PRO-REG, Remont te Održavanje pruga i vlakova

Sindikat željezničara, koji je danas prosvjedovao pred Ministarstvom prometa, s ministrom Kalmetom dogovorio je, doduše na deklarativnoj razini, isplatu jedne plaće do kraja tjedna  te druge do kraja mjeseca u tvrtki PRO-REG koje djeluje u sklopu HŽ-a. Dogovoren je i nastavak isplate plaća u tvrtkama Remont i Održavanje pruga i Održavanje vagona. Također, usmeno je dogovoreno da će se izraditi program sanacije, ali i osiguravanje posla te nastavak restruktuiranja u navedenim tvrtkama. Idući sastan predstavnici sindikata i ministar Kalmeta održat će sljedeće srijede, a nastavak prosvjeda ovisi o tome hoće li se Ministarstvo prometa i Uprava HŽ Holdinga držati dogovorenog. Kalmeta je danas primio i upravu HŽ Holdinga koja ga je izvjestila da traju pregovori sa sindikatima kako bi se sukladno Vladinu naputku u HŽ-u isplatila božićnica u iznosu od 1250 kuna iako prema kolektivnom ugovoru radnici HŽ-a imaju pravo na 2500 kuna božićnice. “Hoćemo raditi i od rada živjeti!”, “Ne tražimo milostinju niti darove, tražimo posao!” transparenti su koje je od Glavnog kolodvora do Ministarstva prometa na Prisavlju uz žvižduke jutros nosilo oko 400 željezničara prosvjedujući zbog propadanja hrvatskih pruga i vlakova.

Željezničari kažu da zbog neulaganja u Hrvatske željeznice dolazi u pitanje 20.000 radnih mjesta, a stečaj je već zakucao na vrata pet tvrtki s oko 2000 radnika. Ivan Forgač, predsjednik Sindikata željezničara, prozvao je Ministarstvo prometa, upravu HŽ Holdinga i HŽ Infrastrukture za koje je rekao da nisu ništa poduzeli te ih optužio da se poslovi na željeznicama dodijeljuju strancima dok hrvatski strojevi stoje, a radnicima se dijele otkazi.

 

Komentara 3

IZ
izbrisan
12:29 16.12.2009.

Provjerena taktika.Pusti neka propada,saniraj novcem poreznih obveznika,i prodaj uz debelu proviziju.Vec mnogoput vidjeno u ovoj drzavi apsurda.

OB
-obrisani-
12:33 16.12.2009.

Istovremeno: Glavni prodaje preko svoje firme HŽ žarulje 5 x skuplje od stvarne cijene, Gine 6 ljudi. Iskaču vagoni............. HOĆU PRAVNU DRŽAVU I LUSTRACIJU !!!!!!

KR
krenica
11:55 01.01.2010.

Ma kakve HŽ i pi.darije.Ulaganje,ma jeli.Ulažite svoju lovu a ne moju.HŽtreba potpuno uništit a radnike na njive,managere u zatvor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije