Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeno je

Vlada dala odobrenje za novo zaduživanje od 200 milijuna eura

Slavko Linić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
24.12.2013.
u 10:10

Vlada je na telefonskoj sjednici odobrila zaduživanje Republike Hrvatske u iznosu od 200 milijuna eura

Vlada je na danas održanoj telefonskoj sjednici ministru financija Slavku Liniću dala suglasnost za zaduživanje Republike Hrvatske u iznosu od 200 milijuna eura radi izvršenja izdataka utvrđenih Zakonom o izvršavanju proračuna za 2013. godinu.

Izmjenama i dopunama proračuna za 2013. predviđeni su primici od prodaje dionica i udjela u glavnici kreditnih i ostalih financijskih institucija u javnom sektoru u iznosu od 3 milijarde kuna. Realizacija povezanih postupaka privatizacije te ostvarenje planiranih prihoda neće biti dovršena tijekom 2013. godine, stoga je radi ostvarenja utvrđenog računa financiranja nastala potreba dodatnog zaduživanja, izvijestili su iz Vlade.

Uz suglasnost za zaduživanje, Vlada je donijela i odluku o kupoprodaji 264.812 redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod, u vlasništvu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.

Vlada je dala suglasnost za donošenje Odluke o kupnji dionica Upravnom vijeću Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP), koji dionice JANAF-a stječe u svoje ime i za svoj račun, te suglasnost Upravnom vijeću HANDA-e za donošenje Odluke o prodaji dionica JANAF-a sklapanjem Ugovora o kupoprodaji tih dionica po zadnjoj prosječnoj dnevnoj cijeni na uređenom tržištu objavljenoj na web-stranicama Zagrebačke burze na dan donošenja ove odluke, priopćeno je iz Vlade.

Vlada je dala i suglasnost Centru za restrukturiranje i prodaju za kreditno zaduženje u iznosu od 606,419.480,00 kuna. Naveli su kako će se ta sredstva iskoristiti za za kupnju 264.812  (24,50%) redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod, u vlasništvu Hrvatske agencije za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata.

CERP se obvezuje otplaćivati kredit do njegove konačne otplate i u slučaju promjene vlasničkih odnosa korisnika kredita. Vlada je obvezala CERP i da s Ministarstvom financija, uime Republike Hrvatske kao jamca, sklopi poseban ugovor radi reguliranja obveza i odgovornosti radi redovite otplate kredita do konačne otplate te osiguranja povrata sredstava u slučaju aktiviranja državnoga jamstva.

Vlada je također donijela Odluku o davanju mjeničnoga jamstva Centru za restrukturiranje i prodaju za kupnju 264.812 redovnih dionica dioničkog društva Jadranski naftovod. Vlada je ovlastila Ministarstvo financija da uime Vlade Republike Hrvatske izda, a ministar financija potpiše, ispravu o davanju mjeničnog jamstva.

Komentara 15

GI
gismund
10:25 24.12.2013.

strašno, svaki tjedan-dva diže novi kredit! kad napokon odu s vlasti zaduženost zemlje bit će viša za nekoliko desetaka milijardi kuna!!

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
10:52 24.12.2013.

Sam se vi dalje zaduzujte,tak je i u Jugoslaviji pocelo...a zna se gdje je zavrsilo :-(

HO
hordubal
10:19 24.12.2013.

i on najpopularniji ministar?, pa da psa stavimo na njegovo mjesto tako bi mogao raditi, zaduži se redom, kad narod krene kukat prebaci na hdz, da se ne može nakon 20 god njihove vlasti ništa napraviti i narod zadovoljan, linić ionako neće još dugo poživjeti, lako mu se zaduživati za druge, a da i završi za koju godinu u zatvoru isto će kao i čačić, svako drugi dan u gostionu na sastanke stranke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije