Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBOR ZA GOSPODARSTVENIKA I GOSPODARSKI DOGAĐAJ 2022.

Večernji list i Poslovni dnevnik sedmi put biraju najbolje iz hrvatskog gospodarstva

Zagreb: Dodjela nagrade Večernjeg lista "Gospodarstvenik i gospodarski događaj 2021. godine
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/3
11.11.2022.
u 08:28

Kriteriji ocjenjivanja su izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh

Sedmi po redu izbor gospodarstvenika i gospodarskog događaja nastavlja se i ove godine.

Postavka da su gospodarstvenici, unatoč često negativnom i nepoticajnom političkom i društvenom okruženju, promotori izvrsnosti, inovacija i uspješnih poslovnih pothvata, osnovna je poruka ovog izbora. To je bio jedan od glavnih razloga da Večernji list i Poslovni dnevnik, kao najrelevantniji medijski brendovi s dugogodišnjom tradicijom, svjesni svoje uloge u društvu, 2016. godine pokrenu izbor Gospodarstvenika i Gospodarskog događaja godine.

Nastojanje da se interes javnosti preusmjeriti na gospodarstvo i gospodarstvenike posebno je važno zbog aktualne geopolitičke situacije uzrokovane ruskom invazijom na Ukrajinu i s time povezanom gospodarskom i energetskom krizom. Isticanjem pozitivnih primjera kao što su izvrsnost u poslovanju, izvozni uspjeh, otvaranje novih pogona, a samim time i radnih mjesta, želi se otvoriti novi pogled na život u Hrvatskoj. Gospodarstveni uspjesi poticaj su i za niz malih i srednjih poduzetnika te poruka mladima da ne napuštaju Hrvatsku, a što je unatrag nekoliko godina posebno bolna tema.

Jamac izvrsnosti

Stručni žiri sastavljen od vodećih hrvatskih novinara i urednika koji prate gospodarstvo, kao i predstavnika stručne i znanstvene javnosti, jamac je izvrsnosti i snage ovog izbora. S ciljem promocije izvrsnosti i uspješnosti, Večernji list i Poslovni dnevnik učinili su ovaj izbor dostupnim najširoj društvenoj zajednici kroz sve svoje medijske platforme.

Završnica ovog projekta bit će početkom prosinca kada će se dobitnicima dodjeljivati nagrade u četiri kategorije. Najprestižnija nagrada u poslovnom sektoru svakako će biti ona za gospodarstvenika godine kojeg će odabrati stručni žiri na temelju objektivnih kriterija. Na isti će način biti odabran i gospodarski događaj godine. Istovjetne nagrade dodjeljivat će se po izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, što će manje ovisiti o stvarnim poslovnim pokazateljima, a više će biti pokazatelj ugleda koji pojedina kompanija i poduzetnik uživaju u javnosti.

Kriterij za laureate, kao i prethodnih izbora, bit će uspješnost u poslovanju kao i njihov presudan utjecaj na gospodarska kretanja u zemlji, gospodarsku i društvenu klimu te nove ekonomske trendove. Osnovni su kriteriji: izvrsnost u poslovanju, natprosječni poslovni rezultati, uspješan investicijski projekt, otvaranje novih radnih mjesta te izvozni uspjeh.

Izbor će se provesti tako da će stručni žiri predložiti pet gospodarstvenika i gospodarskih događaja koji su obilježili godinu i to tako da se na obje liste osobe i događaji vrednuju ocjenom od jedan do pet. Oni s najviše bodova u konačnici će biti proglašeni pobjednicima. Pet gospodarstvenika i pet događaja s najviše osvojenih bodova istodobno će biti ponuđeni i čitateljima Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika na glasanje. Oni s najviše glasova ponijet će titulu Gospodarstvenika, odnosno Gospodarskog događaja godine prema izboru čitatelja Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Prvi laureat Ante Vlahović

U prvom izboru, 2016. godine, za gospodarstvenika godine izabran je Ante Vlahović iz Adrisa, a zanimljivo je da su ga u odvojenim postupcima za laureata izabrali i čitatelji i stručni žiri. Prije pet godina titulu najboljeg po izboru čitatelja ponio je Željko Kukurin, čelnik turističke tvrtke Valamar, dok je stručni žiri gospodarstvenikom godine proglasio inovatora i predvodnika e-mobilnosti Matu Rimca.

U izboru 2018. godine najboljima su proglašeni Ante Vlahović i Marin Pucar, tadašnji čelnici Adris grupe i Podravke. Gospodarstvenik godine 2019. bio je Mate Rimac. Pandemijsku 2020. godinu obilježila su velika ulaganja u IT sektor pa su konkurenciju zasjenili predstavnici novog vala hrvatskih tehnoloških poduzetnika. Apsolutnu pobjedu odnijeli su tada Silvio i Roberto Kutić i Izabel Jelenić iz Infobipa te Alan Sumina i Zoran Vučinić iz Nanobita. Prošle godine gospodarstvenikom godine treći put izabran je Mate Rimac, uglavnom zahvaljujući uspješnom preuzimanju Bugattija, dok su čitatelji izabrali Fabrisa Peruška, glavnog izvršnog direktora Fortenova grupe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije