Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRŽIŠTE Je li moguće da nam iz Bosne i Hercegovine stižu viškovi mlijeka iz Slovenije

Uvoz mlijeka iz BiH nikad veći

man_uvoz.jpg
import
06.06.2006.
u 19:00

Iako su se u Ministarstvu poljoprivrede oštro usprotivili seljačkim udrugama tvrdeći kako je riječ o svega nekoliko desetaka tisuća litara, u prva četiri mjeseca ove godine u Hrvatsku je iz BiH, poglavito iz Kozarske Dubice, uvezeno čak 4,5 milijuna litara steriliziranog mlijeka! I to u vrijednosti 2,5 milijuna dolara, govore podaci Državnog zavoda za statistiku, koje je moguće usporediti i s prijašnjim godinama.

Primjerice, lani je u prva četiri mjeseca, doznajemo, u Hrvatsku iz BiH uvezeno dvostruko manje mlijeka, oko 2,5 milijuna litara u vrijednosti manjoj od milijun dolara, a još godinu ranije neznatno  svega 50-ak tisuća litara. Za to je vrijeme, znakovito, u Hrvatskoj među uvoznim dominiralo slovensko mlijeko, dok je u ovoj godini pak, slovenski izvoz steriliziranog mlijeka i vrhnja od jedan do tri posto mliječne masti u Hrvatsku gotovo neznatan. S oko pet milijuna u prva četiri mjeseca 2004. u ovoj su godini pali na manje od 500.000 litara.

Premašene kvote
Iako na naše upite u ponedjeljak nitko od mjerodavnih u Sloveniji nije odgovorio, neslužbeno doznajemo kako je Slovenija, koja je od lani u punopravnom članstvu EU, premašila proizvodne kvote za mlijeko. Stoga ne bi čudilo da se viška mlijeka koje potječe sa slovenskih farmi, rješava preko BiH i drugih zemalja jugoistočne Europe. Tim više što je Ljubljanska mlekarna odnedavno vlasnik tuzlanske mljekare, koja se na srbijanskom tržištu nedavno našla u aferi s tuzlanskim alpskim mlekom.

Darko Grivičić, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, kaže kako je takvo što posve moguće, tim više što su Slovenci prije ulaska u EU otvoreno govorili o planovima kako će mlijekom snabdijevati Hrvatsku do Zagreba te hrvatski turizam.

- Paradoks je taj da Hrvatska mlijeka ima dovoljno. No, pod izlikom slobodnog tržišta i sporazuma s WTO-om, dopušta se jeftini uvoz s kojim mala obiteljska gospodarstva gube bitku - kaže Grivičić.
- Svi im otkazuju - Zdenka, Vindija, Lura, Megle... da bi Lura na lopovski način, nakon što je država uskočila da tobože spasi male mljekare na Baniji, za mlijeko - za koje se tvrdilo da je nekvalitetno pa se zato ne otkupljuje - dobivala 1,50 kuna, a seljacima ga plaćala 1,20 kuna - tvrdi Vladimir Novotny iz Nezavisnih hrvatskih seljaka.

Sve legalno
Iako je ministar Petar Čobanković govorio kako će se mlijeko iz BiH slati na analizu, kako bi imalo isti tretman kao i hrvatsko, ništa se nije dogodilom, kaže on. U Ministarstvu, navodno, još traže laboratorij koji će to raditi. No, u najvećem bosanskohercegovačkom i najviše prozivanom izvozniku mlijeka - Mlijekoproduktu iz Kozarske Dubice - kažu kako to već čine u laboratoriju Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, na kojem u ponedjeljak nikoga nije bilo tko bi to potvrdio ili demantirao. Generalni direktor Mlijekoprodukta Ljuban Gligorić tvrdi pak kako su sve priče u Hrvatskoj koje problematiziraju kvalitetu i podrijetlo njihovih proizvoda, dio prljave kampanje kojima se BiH proizvodi nastoje ukloniti s hrvatskog tržišta.

Unatoč tvrdnjama s hrvatske strane kako BiH nema dovoljno mlijeka ni za vlastite potrebe, a kamoli za enorman izvoz, te da tamo ne postoji nijedan ovlašteni laboratorij za kakvoću mlijeka prema EU standardima, Gligorić kaže kako mlijeko iz Kozarske Dubice prolazi sve laboratorijske pretrage i u BiH i u zemljama u koje se izvozi. Žali što su se, kaže, u bojkot bosanskohercegovačkog mlijeka i kršenje ugovora o slobonoj trgovini uključili i hrvatski državni organi osporavajući ispravnost deklaracije na proizvodima Mlijekoprodukta koji nisu imali istaknuto ime zemlje podrijetla.

- Tužit ćemo sve koji su iznosili lažne informacije o našim proizvodima, poput onih da su iz ukrajinskog mlijeka u prahu. Samo u prošlom mjesecu naš izvoz je pao za 40 posto i to će netko platiti - kaže Gligorić. Kako je na tek nešto manjem tržištu od hrvatskog dostatno 150 milijuna litara mlijeka godišnje, kako tvrdi, kad hrvatskom treba 1,2 milijarde litara, Gligorić nije objasnio, osim da je u prva tri mjeseca u BiH ušlo 10 milijuna hrvatskog, a prema Hrvatskoj izašlo pet milijuna litara bosanskog mlijeka. A ne slovenskog, kaže.

No, njegova se računica za gotovo milijun litara ne podudara s podacima DZS-a?!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije