Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznati u svijetu

Uspješna tvrtka iz Zaprešića: 'Mi radimo dizala za Porsche'

Borel
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/3
28.04.2014.
u 19:56

Nepoznati - Arhitekti u Hrvatskoj preporučuju slovenska i švicarska dizala. Znaju li za Borelova?

Hrvatski bi arhitekti odabrali Otis ili Schindler, a Britanci, čak i Nijemci – Borel. Zna li se da je u sva tri slučaja riječ o tvrtkama koje proizvode dizala, jasno je kako su Hrvati i dalje vjerni Slovencima ili Švicarcima, dok Britanci i Nijemci svoje specijalne narudžbe “po mjeri” sve češće šalju na adresu male hrvatske obrtničke tvrtke sa 20-ak zaposlenih u Zaprešiću.

– Što je posao izrade dizala specifičniji i originalniji, bile u pitanju renomirane tvrtke ili tajnoviti strani milijarderi, sve je više zaprešićkih dizala u svijetu – smiju se supružnici Borevković, nekadašnji zaposlenici Končara, a danas sve dostojniji konkurent i zvučnim svjetskim imenima u tom poslu.

Dva dizala u novoj zgradi Porschea

Gotovo da i nema poznate ulice s luksuznim šoping-centrima ili zgradama u Londonu u kojoj nema bar jednog Borelova dizala. Dva su lifta prošlog mjeseca ugrađena u jedan od londonskih dućana Victoria’s Secreta u New Bond Streetu. I Leadenhall Building, koji će po dovršetku gradnje sa svojih 225 metara visine biti jedna od najviših građevina u Cityju, a za sto je metara viši i od svih zgrada u susjedstvu, imat će dva Borelova staklena lifta.

Do kraja idućeg mjeseca dva će ih imati i nova zgrada Porschea. U Bristolu se liftovima Borela voze općinari, policija i knjižničari, u Berlinu posjetitelji robne kuće dm-a, a Borelov potpis nose i opera u Dublinu te londonski projekt Battersea lorda Roberta McAlpinea, točnije upravna zgrada budućeg naselja sa 20-ak tisuća luksuznih stanova za po 2-3 milijuna funti uz Temzu, uklopljena u zidove tvornice iz 19. stoljeća.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL

Više od 2000 liftova

U blizini aerodroma Gatwick, dizala od crnog drveta i mramora s konstrukcijom od inoksa rađena su za starinski dvorac jedne arapske princeze dok se u mostarskom Mepas Mallu “šepiri” čak šest panoramskih liftova i dva teretna, koje je Borel prodao slovenskom Otisu, a on na njih “udario” svoje ime – i višu cijenu.

– U 20 godina poslovanja prodali smo više od 2000 liftova, od kojih ih je puno i u Hrvatskoj, splitskim Lazaricama, Rijeci... No u nas je još uvijek rizično poslovati. Imamo čak 350.000 kuna nenaplaćenih poslova, a iako na vrijeme plaćamo obveze i bankama, i radnicima, i državi, poslove i dalje lakše dobivaju oni koji su dužni svima, ne plaćaju radnike, upropaštavaju dobavljače, nemaju čak ni imovine iz koje bi se vjerovnici naplatili – kaže predsjednica uprave Borela Dejana Borevković.

"Ostatak se pak naplati u roku od 45 dana, inače dizalo stane"

Nije ni u inozemstvu sve 100% sigurno, ali ima više reda – 40% posla obično naplate avansnim plaćanjem.

– Ostatak se pak naplati u roku od 45 dana, inače dizalo stane – smije pak njezin suprug Božidar, koji to zove “nultim servisom” – kad kupac dobije novu šifru da bi lift vozio dalje.

Borel je zapravo jedina tvrtka u regiji koja proizvodi kompletno dizalo, od projektiranja do isporuke. Oko 80% proizvodnje izvoze, a iako je riječ o proizvodnji, mogu se pohvaliti i trećinom radnika s visokom stručnom spremom. Tvrtka je lani uprihodovala 12,5 milijuna kuna i ostvarila neto dobit od 328 tisuća. Godina je bila “mršava” kažu, najgora od 2008., no bolja vremena, s obzirom na to da već sada imaju 20-ak novih narudžbi, tek dolaze.

>>Super brzo dizalo putovat će brzinom od čak 72 km/h

Komentara 6

BR
brčko
20:28 28.04.2014.

Konačno malo pozitivnih vijesti ! Samo naprijed naši !

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
20:28 28.04.2014.

Svaka im čast, jer nije lako raditi sa plusom u ovoj državi.

MI
miso
20:58 28.04.2014.

Ajde, naprijed naši kolege iz 'Rade Končara'. Voze naša dizala i u Rusiji (Ruska akademija nauka, Matematički institut u Moskvi) i u Ankari (11 dizala). Bravo naši! Na tisuće po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji... Lijepo je to sve čitati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije