Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IKEA

Ukinuta jednokratna plastika: U muzejskoj vitrini posljednji primjerak izumrle slamke

Ikea
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
13.02.2020.
u 13:51

"Uklanjanje plastike za jednokratnu upotrebu iz našeg asortimana i iz naših restorana i bistroa važan je korak kako bismo pomogli kupcima i svojoj tvrtki da doprinesu svijetu bez otpada", izjavio je Aldo Lele, direktor održivosti u IKEA Jugoistočnoj Europi.

IKEA Hrvatska iz svoje je ponude ukinula jednokratne plastične proizvode, a to je obilježila postavljanjem posljednjeg primjerka izumrle slamke za pijenje u muzejsku vitrinu u zagrebačkoj robnoj kući. 

Njihov je veliki cilj do 2030. godine postići da sva plastika koja se koristi u IKEA asortimanu predmeta za dom temelji na obnovljivim ili recikliranim materijalima. Također, žele doprinijeti svijetu bez otpada i omogućiti održivije izbore. 

Zbog toga su potpuno ukinuli plastiku za jednokratnu upotrebu iz predmeta za dom, restorana i bistroa. 

Plastični su pribor za jelo zamijenili vilicama, žlicama i noževima koji se mogu reciklirati te koji se izrađuju od drveta. Nove su slamke izrađene od papira koji se dobiva od drveta iz šuma kojima se odgovorno gospodari. Njih je moguće kupiti u robnim kućama i na internetskoj trgovini, a osim papirnatih slamki koje se nude u IKEA restoranima, mogu se kupiti još slamke od bambusa i nehrđajućeg čelika. 

Tvrde kako je to tek jedna od mnogih stvari koje su učinili i koje tek planiraju učiniti kako bi doprinijeli smanjenju zagađenja plastikom od predmeta za jednokratnu upotrebu. 

VIDEO U zagrebačkoj robnoj kući IKEA u muzejskoj vitrini izložen posljednji primjerak izumrle slamke za pijenje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije