Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravomoćno

U Sloveniji prva pojedinačna presuda o ništetnosti ugovora u CHF

Švicarski franak
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
1/2
18.01.2018.
u 22:32

Nadam se da će Visoki trgovački sud uskoro donijeti novu odluku za naš slučaj franak u korist dužnika, komentirao je Aleksić

U Sloveniji je donesena prva privatna pravomoćna sudska presuda prema kojoj je ugovor s valutnom klauzulom u CHF proglašen ništetnim. Donio ju je Viši sud u Ljubljani. Koordinator Udruge Franak Denis Smajo objašnjava da je prvostupanjska presuda bila na štetu dužnika, no u drugostupanjskom je postupku ugovor s bankom proglašen ništetnim. Sud je odlučivao isključivo o valutnoj klauzuli u CHF, a ne i o zakonitosti kamatnih stopa.

– To znači da su naši ugovori itekako ništetni jer kod nas su dvije najvažnije odredbe u ugovoru ništetne. Sud u Sloveniji dosudio je da svatko svakome vraća što je dobio. Tako je dužnik, umjesto 100.000 eura, banci nakon presude dužan oko 19.000 – otkriva Smajo koji smatra da bi prema izračunu zateznih kamata u našem Zakonu o obveznim odnosima dužnik bio i u preplati.

– Imamo pravomoćne presude za ništetnost valutne klauzule CHF u Njemačkoj i Grčkoj, a sada i prvu pravomoćnu presudu za ništetnost cijeloga ugovora s valutnom klauzulom u CHF. Nadam se da će Visoki trgovački sud uskoro donijeti svoju novu odluku za naš kolektivni slučaj franak u korist dužnika – komentirao je saborski zastupnik Snage Goran Aleksić.  

Pogledajte i galeriju: Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

Švicarski franak
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije