Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Totalni krah trgovačkog lanca

U Pevecu rasulo: Radnici štrajkaju, Pevec im poručuje da uzmu što hoće

pevec
Foto: Nino Strmotić/PIXSELL
1/3
03.12.2009.
u 17:06

U osječkom centru radi 16 bračnih parova, što znači da 16 obitelji već tri mjeseca živi bez ijedne kune. Kutinski Pevec pak ne radi već dva dana.

Žabokrečini, kako je Pevec Grupu slikovito opisao posljednji predsjednik uprave Josip Baotić najavljujući neopozivu ostavku, vrijeme je isteklo. Iako je stečaj s preustrojem još uvijek glavni i jedini mogući cilj većine Pevecovih vjerovnika, dobavljača i radnika, malo je vjerojatno da će se baš išta pokrenuti s mrtve točke do ožujka iduće godine.

Tapkaju u mraku
Do tada tko živ tko mrtav, tvrde dobavljači, koji su se još prije nekoliko dana nadali kako će pred Božić s početnih 200 milijuna kuna ipak napuniti neke od Pevecovih centara ne bi li se naplatili i oni i radnici. Umjesto toga, nezadovoljni sadašnji i bivši zaposlenici i jučer su štrajkali pred Pevecovim centrima, od kojih su neki zbog neplaćenih najamnina i režija već zatvoreni, a oni su bez plaće već treći mjesec. Zdravko Pevec s njima jedino komunicira preko medija poručujući da uzmu iz trgovina što hoće jer “on nema ništa osim onoga na sebi”. Radnici u Osijeku, koji su odustali od štrajka, jučer su pak samoinicijativno stupili u pregovore s HEP-om kako u tamošnjem Pevecovu centru u kojem je zbog duga od 25.000 kuna isključena struja “ne bi tapkali u mraku”. Iz uprave su im samo hladno poručili da uzmu novac iz blagajne i odvezu im ga u Bjelovar.

– S čime? ,pitaju. - Ispisujemo djecu iz vrtića, posuđujemo novac, prodajemo automobile jer nemamo od čega živjeti. U osječkom centru radi 16 bračnih parova, što znači da 16 obitelji već tri mjeseca živi bez ijedne kune. Kutinski Pevec pak ne radi već dva dana, ističe Josip Vešligaj, član Povjerenstva SRTH-e, koji s nekolicinom drugih zaposlenika dežuraju u tri smjene po osam sati, čuvajući propalom bjelovarskom tajkunu robu i namještaj.

Plaču i proklinju
- Do daljnjega smo zatvoreni i prodaje nema - ističe Vešligaj, ističući kako još ima dobrih ljudi pa im je Grad Kutina dao na korištenje osobni automobil da mogu ići na sastanke, a Sindikat EKN Petrokemije osigurao topli obrok jer ne izlaze iz trgovine. Sad bi im na račun trebala sjesti plaća za studeni, a oni nisu dobili ni za rujan. Slična, tugaljiva slika, vlada i u Zadru. Radnici plaču, proklinju, mole..., no trenutačno za njih sluha nema ni Vlada od koje su sindikati tražili jednokratnu pozajmicu od 2000 po zaposleniku. Čuju se glasine kako “gazda” traži novce u Austriji. No, s “mačka u vreći”, kazao je prekjučer Baotić, neće kupiti nitko pametan. Stečaj s preustrojem, za koji je već predan zahtjev, podržavaju i banke, koje su Pevecovi najveći vjerovnici. No, nije isključeno da će Pevecovi prokockati i tu šansu.

Ključne riječi

Komentara 28

MI
mikistjep
18:49 03.12.2009.

Hrchak je napisao/la: Sto gledate i placete radnici? Uzmite stvar u svoje ruke i nazad u samoupravni socijalizam, nema druge! Za vama ce krenuti cijela Hrvatska! PA DA MI TI BUDES PARTIJSKI SEKRETAR JELDA???

AD
adrian1
19:44 03.12.2009.

glasovali ste za kapitalizam - imate kapitalizam!! doduše ne normalni, nego divlji i tranzicijski kakav je uspostavio tuđman i HDZ, zna se! Jedini je problem ovih radnika što ne žive u nekoj normalnoj državi. jer da je tako, onda bi otišli u neku drugu firmu i zaposlili se u roku od par dana. No s obzirom da je u HR sve uništeno, što se uništiti dalo, to ovaj put neće biti tako lako...

OB
-obrisani-
17:44 03.12.2009.

budalaštine da nema ništa,ima on kao i njemu slični stotine milijuna eura po djevičanskim otocima i brdskim svjetskim trezorima,privrijedio mu mu je to rad tisuća neplaćenih sati rada i mmarže koje us nerjetko išle preko nekoliko 1005,A \" STOKA SITNOZUBA \" je dobila još jednu lekciju jer nisu učili povije ni nisu slušali kako su robovlasnici postupali s robovima..povijest je učiteljica života,nije pevec propao,propali su oni koji rade za peveca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije