Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki minus

U industrijskoj proizvodnji pad od 5,5 posto u srpnju

\'Slavonija-05.04.2004. -Pozega-Prehrambena industrija Zvecevo usvaja nove proizvode -Linija vafla s novin napolitankama Valisa  (Lj.Maric) Snimio-Dusko Mirkovic\'
Duško Mirković/PIXSELL
03.09.2012.
u 15:42

Industrijska proizvodnja pada četvrtu godinu zaredom, treći kvartal također počinje lošim vijestima

Negativna kretanja u industrijskoj proizvodnji nastavljena su i u srpnju, uz pad od 5,5% kao i smanjenje broja zaposlenih za 4,4% na godišnjoj razini. U razdoblju od siječnja do srpnja, pad je bio još veći - 6,1%. U proteklih godinu dana u industriji su izgubljena 8393 radna mjesta.

Analitičari RBA navode da su glavni uzroci pada slaba domaća potražnja, nepovoljna kretanja u Europskoj uniji te restrukturiranje pojedinih industrijskih grana. Bit će to četvrta godina uzastopnog pada, ali i prva potvrda će se i treći ovogodišnji kvartal biti obilježen lošim vijestima jer je i drugi ‘potopio’ neočekivano velik pad industrijske proizvodnje.

Prema kategorijama NKD-a, u srpnju je pad u prerađivačkoj industriji bio 4,6%, u proizvodnji metala 28 posto, dok se tijekom srpnja oporavila proizvodnja rafiniranih naftnih proizvoda i bilježi rast od 44 posto u odnosu na lanjski srpanj. Kumulativno i oni su u minusu kad se uračuna razdoblje od siječnja.

Prema kategorijama, u srpnju je najviše, 17,4 posto pala proizvodnja intermedijarnih proizvoda, a s padom od 0,4 posto slijedi proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja kapitalnih proizvoda oslabila 0,1 posto. Proizvodnja energije porasla je 2,8 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju 0,7 posto.

Komentara 6

BI
billynik
16:32 03.09.2012.

Bravo kukuriku, plan 21 je super.

DU
Deleted user
15:52 03.09.2012.

HDZ napravi toliko ekonomskog zla u samostalnoj hrvatskoj da se očigledno od toga ne može više oporaviti. nestvaranje pravne države se ne može smatrati za grešku. to je bilo željeno... a poslijeratnoj kulturi odgovaralo... od ovog danas se teško oporaviti ako uopće...

DU
Deleted user
16:24 03.09.2012.

03.09.2012. u 15:52h nave je napisao/la: ---------------------------------------------------------- sve stoji,samo... najviše problema će biti sa narodom. Sjeti se "svjetlo na kraju tunela, vlak..."Ljudi i dalje očekuju da će nakon ovoga moći po starom. To bi trebalo zaboraviti Primjerice Japan već 155 godina živi u stanju recesije, krize

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije