Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MMF

U Hrvatskoj u deset godina plaće rasle 65 posto

placa
06.07.2011.
u 20:00

Česi nas sustigli iako su zaostajali dva i pol puta, slično kao i Poljaci, Slovaci

Prije deset godina Hrvati su zarađivali 638 eura bruto, što je bilo dvostruko više od Čeha i Mađara, a gotovo tri puta više od Slovaka. Slovenci su prema bruto plaćama bili ispred Hrvata za približno 300 eura. Česima je trebalo desetak godina da cijenom rada sustignu Hrvatsku, a budući da je ta zemlja jeftinija za život – standard u Češkoj je i s nešto nižim plaćama veći nego u Hrvatskoj. Slično je i u drugoj tranzicijskoj uspješnici – Poljskoj. Mađarska prema prosječnim plaćama zaostaje za Hrvatskom 300 eura, ali u deset godina u toj su zemlji primanja porasla 2,2 puta, Slovačkoj 2,8 puta, Bugarskoj 2,8 puta, dok je cijena rada u Hrvatskoj rasla 65 posto.

Skupa država, a ne rad

Bruto plaće u Hrvatskoj iznose 1054 eura, od čega 740 eura zaposleni dobiju na ruke, a 314 eura uzima država za poreze i doprinose. MMF je ponovno zagrijao atmosferu u zemlji tvrdnjom da su plaće u Hrvatskoj previsoke te da će se Hrvatska i dalje sporo razvijati ako ne poradi na vlastitoj konkurentnosti. Ekonomska teorija, kažu oni, poznaje dva recepta za liječenje nacionalne ekonomije: jedan je da oslabi vlastitu valutu i tako njezinu robu i usluge približi strancima, a drugi da smanji poreze i cijenu rada i tako bude jeftinija. Prva sugestija o tečaju nije se svidjela HNB-u, i čim je prošireni izvještaj MMF-a ugledao svjetlo dana, guverner Željko Rohatinski uzvratio je da on monetarnu politiku mijenjati neće, ali se slaže da treba mijenjati Vladinu politiku.

Izborna je godina, pa ni Vlada nije ostala dužna. Ministrica financija Martina Dalić poručila je kolegama iz MMF-a da Hrvatska neće biti zemlja jeftine radne snage, već da svoj "put k povećanju konkurentnosti gospodarstva vidi u smanjivanju različitih prepreka s kojima se suočavaju investitori, povećanju učinkovitosti javne uprave, posebno na lokalnoj razini, ograničavanju državne potrošnje kroz striktnu provedbu Zakona o fiskalnoj odgovornosti i ukupno poboljšanje poduzetničke i investicijske klime u Hrvatskoj".

Ministrica, međutim, nije objašnjavala što je Vladu dosad odvraćalo od toga puta, koji je većina ostalih zemalja, sudeći po ostvarenim rezultatima, lakše prolazila.

– Radikalno smanjenje plaća doista nije rješenje, ali trebalo je to činiti postupno. Problem je u tome što Hrvatska gubi vrijeme i sve dok je tako, neće biti ekonomskog rasta, a ako nema rasta, ni proračun neće izdržati pritisak obveza – komentira ekonomist Saša Drezgić. Cijena rada u Hrvatskoj, dodaje, visoka je zbog velikih poreza i golemog javnog sektora, a ne zbog plaća.

Kupovna moć prosječna

Analitičarka RBA Zrinka Živković Matijević kaže da kupovna moć hrvatskih neto plaća ne odudara od prosjeka, budući da je prosječna cijena dobara i usluga za konačnu potrošnju 75 posto prosjeka EU.

– Standard se može postići jačanjem konkurencije na domaćem tržištu, liberalizacijom trgovine, snižavanjem poreznog opterećenja te jediničnih troškova rada – kaže ona.

Ključne riječi

Komentara 61

Avatar Bjeda
Bjeda
20:57 06.07.2011.

Po mojoj procjeni jedino sto je raslo su cijene...

LU
lutomirski
20:15 06.07.2011.

Super vjest, to znaci konkretno ako sam zaradivala kod konsuma 2000 Kuna sad imam 3300 Kuna , kad izracunam sta je sve poskupilo tih 10 godina i kad izracunam koliko je prosjecno bila devaluacija Kune, teoretski nebi smila nosta visese kupiti, a sa 3300 Kuna mogu pola mjeseca da zivim, ako jos nesto na radnome mjestu maznem onda i duze.!!!!! lopovska drzava...............

PO
pobjednik
11:32 09.07.2011.

pa da čovjek ne povjeruje.. zaposlen sa 18 god. od tih 18 nikad nisam primio više od minimalca u HR a to je trenutno 2814 BRUTO

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije