Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brisanje tvrtki

U godinu dana ugašeno 13.277 tvrtki, ovih dana još 10.285

fina
Arhiva VL
03.09.2012.
u 14:55

Ne mogu se naplatiti potraživanja, ali se otpisuju i svi dugovi te prekidaju sudski sporovi

Trgovački sudovi u posljednjih su godinu dana 13.277 tvrtki uklonili s tržišta brisanjem iz Sudskog registra trgovačkih društava. Te su tvrtke ugašene. Brisanje tvrtki omogućeno je izmjenama Zakona o sudskom registru, člankom 70.

Jeste li predali izvještaje?

Naime, ako tvrtka ne preda tri godišnja financijska izvješća Financijskoj agenciji, što je obvezna od početka 2008., sud je ima pravo izbrisati iz registra. – Još 10.285 subjekata upisa trgovački sudovi mogu brisati iz sudskog registra, a to će i napraviti sljedećih dana jer su za navedene subjekte upisa istekli rokovi u kojima su mogli predočiti da imaju imovinu – priopćili su s Visokog trgovačkog suda.

To znači da će uskoro na tržištu biti 23,5 tisuća tvrtki. Ukupno je u Hrvatskoj predano više od 37,5 tisuća zahtjeva. Najaktivniji je Trgovački sud u Zagrebu, koji je izbrisao više od pet tisuća tvrtki, a na redu je još devet tisuća. Aktivni su i u Splitu, gdje je bez tvrtke ostalo 1200 poduzetnika, a suci Trgovačkog suda u Slavonskom Brodu i u Rijeci pokazali su se agilnima i izbrisali više od 80% tvrtki za koje je to zatraženo. Većinu zahtjeva predala je Fina, a tek neznatan dio sudovi, ali pravilo je da se brišu tvrtke bez imovine i zaposlenih. Sudovi nemaju uvid u broj zaposlenih u tvrtkama. Možda su se zbog toga pri brisanju tvrtki pokrale pogreške. Naime, redakcija Večernjeg lista utvrdila je da se u masi obrisanih, uglavnom neaktivnih tvrtki, našlo i nekoliko poduzeća koja su imala zaposlene i imovinu te su aktivno poslovala. Javili su nam se i vlasnici tvrtki čije su tvrtke bile predložene za brisanje, ali su zaustavili postupak predajom dokaza o postojanju imovine. To nije bila rijetkost jer se po statistici Visokog trgovačkog suda odustalo od brisanja čak 1932 tvrtke, čiji su vlasnici dokazali imovinu. Zato i na sudovima upozoravaju na postupak brisanja tvrtki iz evidencije, što znači kraj njihova poslovanja.

Naime, još 10.977 tvrtki čeka na brisanje, ali za njih još nisu istekli rokovi propisani odredbama zakona. Prvi korak do spasa tvrtke jest provjeriti s knjigovođom jesu li svi izvještaji od 2008. do danas predani. Ako nisu, sud preporučuje da se u što kraćem roku predaju Fini. Trgovački sud neće vam poslati nikakvu obavijest jer po zakonu “nakanu brisanja subjekta može objaviti na web-stranici”, što u pravilu i čine, ali je dužan objaviti nakanu brisanja i mora čekati šest mjeseci da bi završio postupak. U tom periodu vlasnik tvrtke može podnijeti prigovor i dokazati da njegova tvrtka ima imovine ili zaposlenih, a ako sud ne uvaži prigovor, ima se pravo žaliti, ali samo osam dana nakon rješenja.

Nelikvidnost skače

Nakon toga tvrtka je nepovratno izgubljena. Ne mogu se naplatiti potraživanja, ali se otpisuju i svi dugovi te prekidaju sudski sporovi. Ipak, podaci o nelikvidnosti iz srpnja ne pokazuju pad broja blokiranih tvrtki bez zaposlenih. Dapače, u godinu dana broj tvrtki koje su blokirane dulje od tri godine i nemaju zaposlene narastao je na 22 tisuće, a duguju 17,5 milijardi kuna, odnosno 2 milijarde više nego lani. Očito su sudovi brisali uglavnom neaktivne tvrtke jer je od 158.349 registriranih tvrtki, aktivno bilo svega 112.485. Inače, nelikvidnost poslovnih subjekata skočila je krajem srpnja na 43,85 milijardi kuna, što je oko 4 milijarde više nego u srpnju 2011.

Komentara 30

BE
belimo
15:14 03.09.2012.

Ovo je najjeftiniji način da se riješite firme. Pokušajte normalnim putem pa da vidite koliko dugo traje i koliko košta.

Avatar toxic alien
toxic alien
15:08 03.09.2012.

A premijer ima obraza da izjavi, "slijedece godine ce biti bolje, i to ne zato sto se susjedi izvlace iz krize, nego zato sto vlada dobro radi!". E svasta!

BB
brle brkić
15:13 03.09.2012.

Atkoga to više briga akose to sistematski provodi dvajst godina,kao ntko bise trebo zamislit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije