Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKODUŠNI ŠUMARI

U 'dobroj vjeri' Kalemu oprostili milijun kuna

Jozo Kalem
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
27.02.2014.
u 17:13

Pregovori s riječkim poduzetnikom traju već tri i pol mjeseca, toliko dugo da je već istekla valjanost garancije na milijun kuna kojom je Kalem jamčio ozbiljnost ponude

Premda je Nadzorni odbor Hrvatskih šuma još 14. studenog prihvatio prijedlog Uprave i donio odluku da je najbolja ponuda na natječaju za prodaju bjelovarske Česme ona koju je ponudio riječki poduzetnik Jozo Kalem, u javnosti poznat kao bliski prijatelj ministra Linića, kupoprodajni ugovor s njim ni do danas nije potpisan.

Osim što su u pregovorima nepotrebno izgubili čak tri i pol mjeseca, u kojima su najveću štetu pretrpjeli česmini radnici koji su u međuvremenu, po mnogima na prevaru, završili u stečaju, Hrvatske šume, da stvar bude gora, prema ministrovu prijatelju pokazuju nevjerojatnu velikodušnost.

Pregovori u završnoj fazi!?

Naime, Kalem je prema odredbama natječaja uz ponudu dostavio i bankovnu garanciju na milijun kuna kojom je jamčio ozbiljnost ponude.

Budući da nadmudrivanje s njim traje već duže od tri mjeseca, a da ugovor nije potpisan samo zato što uporno traži dodatne ustupke koji se u natječaju nisu ni spominjali, Hrvatske šume su mogle i trebale na naplatu poslati milijunsku garanciju i time barem malo ublažiti štetu nastalu tim u suštini posve nepotrebnim odugovlačenjem. Umjesto toga Uprava Hrvatskih šuma je velikodušno pustila da rok valjanosti garancije istekne, čime su kontroverznom poduzetniku bez ikakvog razloga galantno oprostili milijun kuna posve legitimnih penala.

– S obzirom da su pregovori s ponuđačem u završnoj fazi, nismo se odlučili na naplatu položene garancije kako ne bismo doveli u pitanje postupanje u dobroj vjeri u pregovorima – stoji u šturom očitovanju Hrvatskih šuma kojim potvrđuju da su Kalemu oprostili nekih za njih očito mizernih milijun kuna kako tobože ne bi ugrozili pregovore. Ako se zna da je Uprava predlagala da mu se ne obračunavaju čak ni kamate na obročnu otplatu kojom bi kroz deset godina isplatio 50 od za Česmu ponuđenih 70 milijuna kuna, što Nadzorni odbor srećom nije prihvatio, nije teško zaključiti da se ministrovu prijatelju od početka ide na ruku i da se traži modus kako bi Česmu dobio što povoljnije.

Za to vrijeme izvarani i poniženi česmini radnici ispražnjenih džepova bezuspješno obijaju pragove ne bi li kako naplatili onih pet zarađenih, a nikad isplaćenih plaća, no to se Kalemovih dobročinitelja velikodušnih šumara jednostavno uopće ne dotiče.

Jakovina pričao bajke

Začudo to ne zanima ni ministra Tihomora Jakovinu koji je još u rujnu radnicima Česme, sada je to posve jasno, pričao bajke obećavajući im da neće završiti na ulici te da će se proizvodnja u Česmi nastaviti najkasnije do 1. prosinca. Ne zanima to ni ovdašnje saborske zastupnike, a ni lokalne čelnike, koji su kakti zajedničkim snagama pomagali da se spasi Česmu. Nikog to danas ne zanima, no jednog dana prema već viđenoj hrvatskoj praksi vjerojatno će se za cijelu priču odjednom zainteresirati DORH. No, za radnike Česme tada će vjerojatno već biti kasno, ali koga briga kada kod nas sve ide po onoj narodnoj „psi laju karavane prolaze“.

>> Šumari imaju samo jednu želju: Hladno i smrznuto tlo da uklone srušena stabla

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije