Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE ADEKVATNE MJERE

Turizam pomaže gospodarstvu, ali i sam treba pomoć

Turisti u šetnji po Puli
Foto: sasa miljevic
1/2
07.08.2022.
u 00:05

Simulacije su pokazale da bi porast cijena električne energije u sektoru mogao iznositi čak milijardu kuna

Ovogodišnji dobri turistički rezultati djeluju stabilizirajuće na hrvatsko gospodarstvo, podržavaju nastavak snažne ekonomske aktivnosti i rast gospodarskih pokazatelja u odnosu na prošlu godinu, kako u drugom tako i u aktualnom trećem kvartalu 2022., što je dalo podlogu za povećanje stope rasta hrvatskog BDP-a prema procjeni Hrvatske narodne banke na 5,5 posto za tekuću godinu, ističu iz Hrvatske udruge turizma.

Uz rekordan porast pokazatelja potrošnje u turizmu i ugostiteljstvu od 40 posto u odnosu na prošlu godinu, prema podacima iz sustava fiskalizacije, dobra sezona podržava dobre rezultate i u drugim dijelovima gospodarstva. Fiskalizirana potrošnja u trgovini na malo u Hrvatskoj je u srpnju porasla za gotovo 16 posto, u djelatnosti prijevoza i skladištenju ostvaren je rast veći od 60 posto, a u umjetnosti, zabavi i rekreaciji povećanje je 44 posto. Tim brojkama, poručuju iz HUT-a, Hrvatska ostaje među rijetkim zemljama u EU koja ulaskom u drugu polovinu ove neizvjesne godine i dalje ne bilježi usporavanje gospodarstva.

– Turizam je proteklih godina pokazao da ima znanja, iskustva i snage za ostvarivanje najboljeg rezultata na Mediteranu u kriznim vremenima. Ove se godine pokazuje da taj sektor, među rijetkima u Hrvatskoj, ima potencijala za dodatan rast, privlačenje novih investicija, otvaranje novih radnih mjesta i ostvarivanje mnogo veće dodane vrijednosti. A za oslobađanje tog potencijala ključne su investicije. S obzirom na veliki izazov povećanih troškova poslovanja ove godine koji znatno smanjuju investicijski potencijal, a posebno se to odnosi na troškove električne energije, ponovno apeliramo na Vladu da reagira na vrijeme adekvatnim mjerama. Naše simulacije pokazale su da bi porast cijena električne energije, u situaciji da svi u sektoru sklapaju nove ugovore, iznosio milijardu kuna, što je iznos jednak čitavoj prošlogodišnjoj dobiti sektora smještaja – apelira direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

Inače, domaći je turizam u prvih sedam mjeseci 2022. ugostio 10,3 milijuna turista, koji su ostvarili 54,3 milijuna noćenja. Dolazaka je 60, a noćenja 46 posto više nego lani, dok za 2019. zaostatak u broju gostiju iznosi 11, a u noćenjima pet posto. Hrvatska u Europi ima i ponajbolji rast broja noćenja u odnosu na lanjsku godinu, a za sobom je ostavila tradicionalne mediteranske konkurente poput Italije i Španjolske. Globalno zanimanje za putovanja u Hrvatsku potvrđuju i podaci agencije Arbona koja je analizirala pretrage na Googleu. Ove ih je godine čak 47,82 posto više nego lani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije