Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naše Klasje otvorilo novu tvornicu

Tortelloni, ravioli… ubuduće će se spravljati u Kupljenovu

Otvorenje tvornice Naše klasje
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/24
12.10.2019.
u 15:41

Inače, prehrambena industrija ostvaruje najveći udio u ukupnoj zaposlenosti i BDP-u RH. Udio poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom je robnom izvozu u 2018. godini iznosio 14 posto.

Više od 35% proizvodnje plasiramo u izvoz na 10 tržišta od Grčke do Njemačke, a prošlog smo tjedna sklopili ugovor i za Švedsku. Cilj nam je da u budućnosti naš brend Aurelia u izvozu premašuje 50% te postane značajan proizvod od Jadrana do Baltika, kazao je vlasnik i direktor tvrtke Naše klasje Zoran Šimunić na  jučerašnjem otvaranju nove tvornice svježe tjestenine u Kupljenovu pokraj Zaprešića.

Dva ključna proizvoda tvrtke, svježa tjestenina i sirovine za pekarstvo, dosad su se proizvodila u dvije tvornice, no zahvaljujući organskom rastu i izvoznoj orijentaciji te podršci lokalne zajednice i europskih fondova tvrtka je stvorila uvjete za novi investicijski iskorak. Novi proizvodni pogon, kojim se objedinjuju prethodna dva i širi proizvodnja, vrijedan je 38 milijuna kuna, od kojih je 15 milijuna sufinancirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Šimunić je kazao kako se razvojna strategija tvrtke Naše klasje temelji na pet važnih smjernica- suradnji znanstvenika i poduzetnika, suradnji malih poduzetnika i tržišnih lidera, izvozu, informatizaciji te poštovanju prema zaposlenicima.

- Ključ uspjeha u poduzetništvu počiva na znanju jer bez specifičnih znanja koja se mogu tržišno vrednovati nema smisla ulaziti u poduzetništvo- rekao je Šimunić. 

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tvrtka tako od samih početaka surađuje s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Zagrebu s kojim je ostvarila značajan komercijalni i tehnološko-inovativni iskorak. Posebno je važna i suradnja malih poduzetnika i velikih kompanija, koja malima pomaže da dođu do tržišta, dok veliki dobivaju na fleksibilnosti, napomenuo je Šimunić, posebice istaknuvši dobru suradnju s Dukatom u prvih šest godina proizvodnje svježe tjestenine.

Dukat se bavio prodajom, logistikom i promocijom, a Naše klasje se moglo fokusirati na razvoj i proizvodnju inovativnih proizvoda, što je uvelike olakšalo samostalni izlazak brenda Aurelia na tržište. No uspjeh ne stvaraju poduzeća nego ljudi, dodao je, zahvalivši i bivšim i sadašnjim zaposlenicima koji su radom, vještinama i znanjima tome pripomogli.   

Predsjednik HGK Luka Burilović istaknuo je kako se proizvodnja tjestenine u Hrvatskoj već prije dvadesetak godina suočila s povećanom konkurencijom zbog liberalizacije tržišta. 

- Neki su poduzetnici u tome vidjeli opasnost, a neki su poput Našeg klasja, koji je danas najveći hrvatski proizvođač svježe tjestenine, u tome prepoznali priliku te povećali proizvodnju i izvoz, unatoč konstantnom uvoznom pritisku- rekao je. Posebno mu je drago što se brend, filozofija i politika tvrtke grade na suradnji sa slavonskim ratarima i domaćoj sirovini, poput durum pšenice. No trenutačno se radi na tome da Hrvatska dobije i mlin za durum. Domaći se durum, naime, mora mljeti u inozemstvu kako bi se domaćim proizvođačima vratio natrag kao sirovina.

Inače, prehrambena industrija ostvaruje najveći udio u ukupnoj zaposlenosti i BDP-u RH. Udio poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u ukupnom je robnom izvozu u 2018. godini iznosio 14 posto.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je otvorio tvornicu, rekao je da je investicija na tragu politike Vlade koja podrazumijeva partnerstvo između državne i lokalne razine.

-Bitno je stvoriti uvjete da tvrtke poput Našeg klasja mogu napredovati i širiti svoju proizvodnju. To je jedini put kako možemo ići naprijed te stvoriti nove vrijednosti i povezati inovativnost, znanje, tradiciju- zaključio je Božinović, koji se jučer našalio zbog prisustva dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića na otvaranju Našeg klasja. 

-Špageti, ravioli… asociraju na Držića i na Pometa pa je zato on valjda tu- kazao je. 

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk je rekao kako Zaprešić ima nekoliko temeljnih smjernica koji trasiraju našu budućnost. 

Otvorenje tvornice Naše klasje
1/24

- Jedna od njih je ulaganje u infrastrukturu u kojem se obilato koristimo EU fondovima. To je preduvjet da bi ljudi radili i živjeli u našem gradu. Osobito sam ponosan na to što povezujemo ljude koji stvaraju, a ovaj novi proizvodni pogon je najljepši mogući poklon našoj zajednici- izjavio je Turk.

- Proizvodnja i inovativne tehnologije su osnova konkurentnosti. Bez toga nema osvajanja novih tržišta, a Naše klasje je to odavno spoznalo i provelo u praksu- istaknuo je pak župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši kako je ponosan što županija već pet godina zaredom ima kontinuirani rast zaposlenih, prije svega zahvaljujući novim investicijama, kako poduzetničkih, tako i infrastrukturnih. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije