Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit100

Angela Merkel s liderima regije razgovarat će o ulaganju u infrastruktruru i energetiku

angela merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
09.07.2014.
u 19:05

Najavljujući raspravu na Summitu100 starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić ističe da regija ima dugu tradiciju, značajno iskustvo i znanje u proizvodnji i preradi prehrambenih proizvoda

Njemačka premijerka Angela Merkel u utorak će prvi put posjetiti Dubrovnik, a domaćin će joj biti predsjednik Ivo Josipović. Kancelarka je izuzetno zainteresirana za pitanja jugoistočne Europe pa dolazi s jakim savjetničkim timom na sastanak inicijative Brdo-Brijuni koja okuplja lidere iz zemalja regije.

Sastanku s Merkel nazočit će predsjednici osam država. U otvorenom dijalogu raspravljat će se na plenarnom sastanku u Kneževu dvoru o trima područjima: političkom okruženju, infrastruktruri i energetici. Politički dio sastanka bitan je za dio regije koji nije u Europskoj uniji, a pretpostavka je uspješnog drugog dijela sastanka. Naime, regija lobira u EU da se sve zemlje regije u pitanjima infrastrukture i pri određivanju koridora promatraju kao jedinstven prostor.

Naglasak na ovogodišnjem sastanku stavit će se na jadransko-jonsku autocestu. To je izuzetno važno pitanje za Hrvatsku, ističu u Uredu predsjednika, jer bi gradnja 300-tinjak kilometara autoceste kroz Crnu Goru i Albaniju znatno povećala promet na domaćim autocestama, a i povezala Dubrovnik s ostatkom regije. Taj je cestovni smjer izuzetno važan i za Makedoniju i Kosovo, kao i za spomenute Albaniju i Crnu Goru pa se očekuje konsenzus na projektu. Lideri zemalja regije pridružit će se u ponedjeljak najjačim poduzetnicima regije koji se okupljaju na Summitu100 u Cavtatu. Starija izvršna potpredsjednica Agrokora Ljerka Puljić ističe da regija ima iskustvo i znanje u proizvodnji i preradi hrane.

– Regija ima mogućnost proizvodnje znatnih količina sirovine za prehrambenu industriju, ali i tehnološka znanja u preradi sirovine – kaže Puljić.

>>Todorićeva kupnja podigla dionice Pivovarne Laško

Komentara 2

KO
kos52
15:26 10.07.2014.

Bilo bi izuzetno korisno za Hrvatsku i dio zemalja regije razgovarati o koridoru željezničke pruge od Ogulina koji bi išao paralelno sa jonsko-jadranskom auto-cestom jer bi se na taj naćin valorizirali lučki kapaciteti svih naših luka,a Crnoj Gori,Albaniji,Makedoniji i Grčkojoj omogučili brži transport roba u zapadnu Evropu.Također izgradnja moderne dvokolosjećne pruge omogućila bi razvoj svih turističkih i ostalih gospdarskih potencijala cijele regije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije