Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.06.2015. u 12:00

Ministar Siniša Hajdaš Dončić požurio se najaviti rast od 0,9 posto BDP-a u drugom tromjesečju, koje još nije ni završilo, ali treba biti oprezan

Kad građevinari padnu, kriza je na vratima, a čim zabilježe plus, možemo se veseliti jer kriza je na odlasku. Pravilo je to poznato svim znalcima u ekonomijama u kojima je građevinarstvo važan sektor, a kako je to slučaj u Hrvatskoj, podatak o rastu radova iz ožujka može signalizirati oporavak.

U prva tri mjeseca ove godine zabilježili smo tehnički izlazak iz recesije, ali ne može se ignorirati da su investicije, koje su ključne za rast zapošljavanja, i dalje bile u slobodnom padu. Rast građevinskog indeksa sugerira da bi u drugom tromjesečju i ta kategorija mogla narasti. Hrvatski su poduzetnici tijekom intenzivne dugogodišnje krize povukli ručnu kočnicu i čekali što će se događati, ali u šestoj godini krize shvatili su da, ako žele opstati, moraju ulagati. Više od velikih investicija nadu bude mali plasmani, poput gradnje obiteljskih hotela, proširenja proizvodnje u malim serijama i otvaranja tvrtki u kojima se nezaposleni samozapošljavaju pa naposljetku i registracija poslovanja iz sive zone. To se događa i postaje trend, što je vidljivo i po broju osiguranika na HZMO-u, koji je za petnaestak tisuća veći nego u isto vrijeme lani.

Uz rast izvoza od gotovo 10 posto te veću industrijsku proizvodnju, jasno je da se nešto definitivno pokreće. Ministar Siniša Hajdaš Dončić požurio se najaviti rast od 0,9 posto BDP-a u drugom tromjesečju, koje još nije ni završilo, ali treba biti oprezan. Ono što se može zaključiti iz dobrih podataka jest da 2015. može biti prijelomna godina u kojoj će Hrvatska početi izlaziti iz krize, ali isključivo o spremnosti na promjene i restrukturiranje ovisit će hoće li taj rast biti spor poput kornjače i hoće li nas na kraju odvesti do letargije ili ćemo hvatati korak sa susjednom Slovenijom, u kojoj je rast u prva tri mjeseca šest puta veći od domaćeg.

Potpuno je irelevantno je li rast 0,1 ili 0,9 posto BDP-a kad naša konkurencija juriša s rastom većim od kamata koje plaćaju, a mi za njima zaostajemo. U krizi smo izgubili 12 posto standarda i, ako ga želimo vratiti, Hrvatskoj 0,9 posto jednostavno nije dovoljno.

>>Kraj recesije, no samo je turizam vratio izgubljeno, ostale čeka još dug put

>>Statistički stiže kraj recesije, no ne i bolji život građana

Komentara 9

Avatar Zagor 74
Zagor 74
19:40 12.06.2015.

Ako pogledamo zadnjih 6 godina, ovo bi bio najbolji rezultat kretanja BDP-a...pa ako zaista bude tih 0,9 ja ću reći bravo....a ne kukati da je to malo...jer da bi došli na 3-4 posto, moramo proći i kroz tih 0,9 zar ne :-)

Avatar Point_of_view
Point_of_view
20:05 13.06.2015.

Prije sest godina, znaci onda kad nam GDP bio veci za 12%, nego sada, izvoizii smo jednu milijardu eura manje nego sada. Stvari se definitivno krecu na bolje, samo sada se radi no zdravom rastu u odnosu na prije sest godina, kada je drzava investirala milijarde u infrastrukturu a Hrvati na kredit kupovali devedesetak tisuca automobila godisnje i dvadesetak tisuca stanova.

Avatar Zagor 74
Zagor 74
14:00 13.06.2015.

Heh, znate što je zanimljivo ...desni portal, svi na političkim stranicama...nitko da ostavi post na biznis dijelu :-)...zato sam ja tu jedini...neoliberalni ljevičar :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije