Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Student iz Karlovca izmislio ležaljku za plažu sa sefom za novac, nakit i mobitel

Foto: Davor Višnjić
1/2
11.04.2014.
u 11:51

Domagoj Šoše mladi je inovator i poslovni čovjek iz Karlovca koji je javnosti predstavio svoju revolucionarnu ležaljku za plažu sa sefom, za koju se nada da će promijeniti viziju turizma

Domagoj Šoše mladi je inovator i poslovni čovjek iz Karlovca koji je javnosti predstavio svoju revolucionarnu ležaljku za plažu sa sefom za koju se nada da će promijeniti viziju turizma, piše Poslovni dnevnik koji je pokrenuo projekt Poslovni uzlet kojemu je cilj pomoći malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima.

"Ideja je nastala kada sam prije dvije godine bio s curom na plaži Zrče na otoku Pagu. Kako smo se otišli kupati u more, ostavili smo na prepunoj plaži stvari i novac ispod unajmljene ležaljke. Kada smo se vratili shvatili smo da je netko curi ukrao mobitel i novac. Nakon primarne ljutnje, počeo sam razmišljati kako riješiti ovaj problem s krađama i palo mi je na pamet kako bi bilo super da ležaljke imaju neki jednostavni, ali pouzdani sef", kaže Šoše. Nakon povratka u Karlovac odmah se dao na izradu projekta, u kojem su mu pomogli stručnjaci. Kako je bio siguran da ima dobar projekt, odlučio je svoj projekt i zaštititi patentnom koji vrijedi u Hrvatskoj i u 146 zemalja svijeta. "Projekt patentiranja trajao je dvije godine, puno duže nego razvoj same ležaljke. No, nisam želio da mi ideju netko ukrade pa je do patentiranja projekta sve bilo tajno. Ovaj postupak nije ni jednostavna ni jeftin", navodi Šoše.

Ležaljka sa sefom danas je razrađeni projekt koji je pred fazom realizacije i plasiranja proizvoda na tržište. Sve se malo otegnulo jer Šoše nije uspio u Hrvatskoj pronaći tvrtku koja bi mu mogla napraviti traženu ležaljku. "Tražio sam suradnju posvuda, išao u razne plastičarske tvornice u Hrvatskoj gdje se ponude kreću od 18 do 35 eura po komadu. Nažalost, ni jedna od tih tvornica nije u mogućnosti izliti iz jednog komada ležaljku zbog malih strojeva i slabih kapaciteta. U jednom trenutku bio sam voljan prodati patent, ali sada sam odlučio krenuti sam u proizvodnju i osigurati sredstva, ali opet ista priča, ipak smo u Hrvatskoj", pojašnjava karlovački inovator.

Dodaje da je u pregovorima s nekoliko potencijalnih investitora, a u perspektivi računa i na sredstva iz EU fondova. Potreba za ležaljkama za plažu je na svjetskom tržištu velika, a ako će ozbiljno zaživjeti njegov projekt, Karlovac možda više neće biti globalno poznat samo po kvalitetnim pištoljima iz HS Produkta. Šoše procjenjuje da njegova ležaljka sa sefom ne bi trebala u proizvodnji biti skuplja od 100 kuna, a u maloprodaji od 300 kuna. Kako se "obične" ležaljke prodaju po dvjestotinjak kuna, očekuje da će zbog svoje velike dodane vrijednosti većina hotelskih lanaca i koncesionara plaža htjeti ležaljke iz Karlovca. Njihov princip je vrlo jednostavan. Sef, veličine dovoljne za žensku torbicu, izliven je u samoj ležaljci, a naknadno može biti ojačan metalnim dijelovima. Poklopac sefa stavlja se naknadno tako da se ležaljke mogu prevoziti i transportirati klasičnim umetanjem jedne u drugu. Sef se otvara i zatvara putem čipa u silikonskoj narukvici, a to je princip kojim se za zaključavanje ormarića koriste mnoga kupališta i sportski objekti. Ležaljka će biti osigurana i protiv krađe jer će imati jednostavni senzor koji će upozoriti bude li udaljena, primjerice, više od 50 metara od iznajmljivačkog punkta te će se u tom slučaju uključiti glasni alarm.

Komentara 9

CH
chemica
12:54 11.04.2014.

Odlična ideja. Jednostavna, gotovo maloumna, ali trebalo se sjetiti. Dođeš na plažu s novčanikom i dokumentima pa ih staviš pod ručnik jer ne ide drugačije. Nema glupljeg. Pa zvjeraš iz vode ko čudovište iz Lohnesa kada će ti "sumnjivo lice" prići ležaljci ili ručniku. Sada smo konačno dobili alternativu. Napokon nešto uistinu korisno od naših inovatora. Majstore!

MO
More
13:10 11.04.2014.

zašto na plažu uopće nosit bilo šta vrijedno?

ĆA
ćaćaća
12:03 11.04.2014.

mislim da će lopine samo zamjeniti susjednu ležaljku za tvoju ako primejte da si lovicu stavio u sef čim uđeš u plićak...ne bojim se ja da će ta sigurnost dugo potrajati:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije