Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Udruga Baby Beef:

Stočarstvo mora biti u fokusu strategije poljoprivrede

Križ: Farma goveda Zvonimir Širjan
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
21.12.2021.
u 09:50

Zvonimir Širjan, predsjednik udruge Baby Beef, godišnje uzgoji između 14 i 16 tisuća grla junadi

Stočarstvo, a posebice govedarstvo temelj je svake napredne poljoprivrede i kao takvo mora ostati u fokusu Strateškog plana za poljoprivredu u sklopu Zajedničke poljoprivredne politike EU, istaknuo je Zvonimir Širjan, predsjednik Udruge Baby Beef, koja okuplja oko 330 tovljača koji godišnje uzgoje oko 120.000 junadi i ostvare više od milijardu kuna prihoda, od čega 50% u izvozu.

Širjan ističe kako uzgajivači očekuju podršku i Ministarstva poljoprivrede i EU kako bi se i naše stočarstvo razvijalo. Proizvodnja je, upozorio je Širjan, nedostatna za hrvatske potrebe i svake godine sve manja te su investicije jedino što može sektor stočarstva držati iznad vode u sljedećem razdoblju. Prije 30 godina imali smo tri puta veću proizvodnju nego danas - više od 400 tisuća grla u tovu, a danas samo 140 tisuća. Stoga su korekcije proizvodno-vezanih potpora za 15% u tovu junadi, što je jedna od opcija strateškog plana, neprihvatljive.

Potpredsjednik udruge Toni Raič smatra da govedarstvo nikad nije bilo na nižim granama. Da je riječ o važnom sektoru najbolje govori podatak da se na jednu uloženu kunu u proračun vrati minimalo pet. 

- Potencijala za razvoj ima, ali administracija nam to treba dopustiti. Šansa je i u plasmanu proizvoda kroz turizam. Potkraj 80-ih imali smo potrošnju junećeg mesa od oko 18 kg po stanovniku, a danas je ona manja od 10 kg po stanovniku. U turizmu je potrošnja bila pet-šest tisuća tona, a neto izvoz od 300 milijuna dolara. Danas smo praktično nigdje, a ovaj sektor je najjača poluga u gospodarstvu koju treba aktivirati - rekao je Raič. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije