Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deklaracija o startupima

Startupi trebaju povoljne uvjete za rast i mogućnost za širenje preko granica

Mislav Malenica
Slavko Midzor/PIXSELL
24.03.2021.
u 10:37

Zašto Hrvatska još nije, a treba biti među potpisnicama Deklaracije Europske unije o startupima i što nam to donosi? Iz Ministarstva gospodarstva poručuju: potpisujemo početkom travnja

Hrvatska će deklaraciju “EU Startup Nations Standard of Excellence”, na čije je potpisivanje pozvala Europska komisija sve zemlje članice Europe unije, potpisati početkom travnja, kazali su nam iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Krajem proteklog tjedna, u petak, Europska unija pokrenula je potpisivanje europske inicijative koja sadrži nove zakonske okvire za startupe. Deklaraciji su potpisale su sve zemlje članice osim Mađarske, Bugarske i Hrvatske, dok se osim ostalih EU zemalja Deklaraciji pridružio i Island.

Iako Hrvatska kasni, odnosno nije potpisala europsku incijativnu o startupima odmah poput ostale 24 članice, važno je da je potpis u planu, barem kako poručuju iz nadležnog ministarstva. U šturom odgovoru kažu kako je postupak pripreme pridruživanja Republike Hrvatske ovoj inicijativi u tijeku.

Postanu veliki i uspješni

Zbog čega nam treba Deklaracija odnosno što bi nam ona donijela pitali smo Mislava Malenicu, osnivača i direktora AI startupa Mindsmiths, te predsjednika udruge poduzetnika u području umjetne inteligencije CroAI.

–Startupi su ključni za razvoj i društva i gospodarstva u Europskoj uniji kako ne bi zaostajala za drugim dijelovima svijeta. No, oni su još važniji za budućnost Hrvatske. Startupi imaju dokazanu sposobnost da stvore revolucionarne inovacije kao odgovor na potrebe stvarnog svijeta. Potrebno nam je više startupa koji, ako su uspješni, vrlo brzo prerastu u inovativna mala i srednja poduzeća, a potom se transformiraju u velike uspješne korporacije koje zapošljavaju tisuće ljudi, grade kampuse, doprinose tehnološkom razvoju države i EU. Da bi se razvijali u pravom omjeru i tempu, startupi u svim krajevima EU trebaju povoljne i poštene uvjete za rast u svakoj fazi svojega životnog ciklusa, smatra Malenica i dodaje: Inicijativa kojom bi se, makar načelno, ova tema stavila u fokus političara i javnosti odličan je korak naprijed.

Olakšat će pokretanje biznisa

EU standard startup nacija ima za cilj ubrzati rast visokotehnoloških startupa, malih i srednjih poduzeća. Ova inicijativa ocrtava novi pristup europskoj industrijskoj politici, utvrđujući niz akcija kojima se podržavaju velike i male tvrtke, inovativni startupi, istraživački centri, pružatelji usluga, dobavljači i socijalni partneri. Bude li aktivno primijenjena, ova inicijativa olakšat će pokretanje biznisa i širenje preko granica, pojednostavnit će zahtjeve za vize za talente te olakšati poslodavcima izdavanje dionica zaposlenicima, vrlo popularni model ESOP (employee stock options program) kojim su američki startupi s jedne strane uspjeli privući top talente, a s druge strane podijeliti dio stečene vrijednosti s tim istim zaposlenicima nakon što su odigrali bitnu ulogu u stvaranju uspjeha kompanije, pojašnjava Malenica.

–Za Hrvatsku, ovo treba biti mnogo više od pukog potpisivanja povelje koja se događa po inerciji zbog pritiska iz EU ili domaćih startup poduzetnika. Hrvatska mora biti svjesna da su i prije COVID krize, a pogotovo tijekom nje, startupi bilježili streloviti rast i dokazali da budućnost hrvatskoga gospodarstva leži upravo u njima - ističe Mislav Malenica.

Podsjetimo, upravo su startupi poput Nanobita, Photomatha, Infinuma, Fivea, Infobipa, Orque, Rimac Automobila, protekle COVID godine i nastavili u ovoj, više negoli uspješno poslovali, rasli, akvizirali ili su postali unosne akvizicije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije