Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Magma

Spašavanje Magme - banke odgodile blokadu

'za poslovni 03.06.08. magma...fizulic snimio:davor visnjic-vecernji list'
'davor visnjic'
01.07.2011.
u 10:39

Stečaj Magme sigurno još neće biti pokrenut, nego će se, kao u sličnim situacijama, pronalaziti druga rješenja

Danas je rok za iskup tranše Magminih komercijalnih zapisa. No, zbog situacije u kojoj se tvrtka našla, na ovotjednom sastanku predstavnika Magme i ulagača u komercijalne zapise načelno je dogovoreno refinanciranje komercijalnih zapisa, a s bankama da povuku blokadu na određeno vrijeme.

Za sada bez stečaja

Na koje razdoblje će se odgoditi iskup komercijalnih zapisa još se ne zna, ali nagađa se kako će to biti neki kraći rok u kojem će se od Magme zatražiti da nađe rješenje, što prije svega znači ponovno pronalaženje strateškog partnera. No u iznalaženje rješenja ne vjeruju niti sami ulagači, kojima u vrijeme krize to nije novi slučaj. Kada su u pitanju komercijalni zapisi, isto se, primjerice, događalo sa HGspotom i Ingrom.

Ingra je jedina uspjela dogovoriti swap, odnosno zamjenu potraživanja za udjel u Ingri, na što su ulagači bili spremniji jer su vidjeli i perspektivu oporavka kompanije. A u tom su slučaju, poput onoga u Dalekovodu, mirovinski fondovi spasili svoje vlasnike banke od propalih potraživanja. Magma je manje perspektivna tvrtka, ali su i u njezine komercijalne zapise upisani fondovi, a neki su i u većoj vlasničkoj strukturi. I HGspot nakon nekoliko refinanciranja komercijalnih zapisa razmišlja o pretvaranju potraživanja u udjele, o čemu će, naravno, odlučiti ulagači. Proglašenje stečaja vjerovnicima je zadnja opcija, iako ga nad Magmom neki već i mogu pokrenuti. Sigurno će se i Magmi dati vremena, jer isti prolongat dan je i HGspotu za koji je stečaj bio gotovo siguran. Ključnu riječ imat će banke, prije svega PBZ koji ima upisano 1,7 milijuna eura.

Fižuliću ni 5% Magme?

Cijena Magmine dionice klizi na burzi, u četvrtak je potkraj trgovanja bila na sedam kuna. Početkom godine vrijedila je 29 kuna. Goranko Fižulić je ovih dana svojih 22,3 posto dionica Magme, u svrhu zatvaranja kreditnih obveza od 3. lipnja, prenio na tvrtku Tido koje je osnivač nizozemski Strichting South Eastern New Technology. Znakovito, tvrtka se nalazi na istoj adresi kao i Magma, u Baštijanovoj 52, a na njezinu je čelu donedavno bila direktorica Adria Designa Katarina Čuričić.

Transferom dionica Goranku Fižuliću formalno nije ostalo ni 5% dionica Magme, što neki analitičari tumače sukobom između Fižulića i njegova srpskog partnera Slobodana Vučićevića zbog posljednje rate za Turbo limač od 6,6 mil. eura. Na upit zašto je to učinio i je li i dalje većinski vlasnik Magme, Fižulić je za Večernji list kazao kako je "sukladno postojećim odnosima s NCA Groupom, cijeli niz postupaka, kako Magme tako i uprave, vezan uz razrješenje situacije i zaštitu interesa Magme".

Komentara 4

MP
mpaton
11:50 01.07.2011.

1-----pevec 2-----fizulic 3-----todoric svi su oni pevci koji su kukurikali i ova dva su odkukurikala a todoric je na smrti nase amen

PA
Parsifal
14:05 01.07.2011.

mpaton ti si obični himbeni ljigavac. nema gore osobine nego biti takav kao ti,želiti drugima zlo samo zato što su bolji od tebe. fuuuj

VA
vatra
15:31 01.07.2011.

jadan onaj od koga su pevec,fižulić i todorić bolji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije