Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

Španjolska vlada staje na kraj radu na crno i neplaćanju poreza

euri
Sanjin Strukić/PIXSELL
08.03.2010.
u 08:27

Istraživanje španjolske vlade pokazalo je kako je siva ekonomija države vrijedna skoro 23,3 posto BDP-a, 245 milijardi eura. Zbog gospodarske krize, samo je lani porasla 0,7 posto.

Izbjegavanje plaćanja poreza, a posebice siva ekonomija, trn su u oku Španjolskoj, koja njihovim suzbijanjem planira smanjiti državni deficit. Prema pisanju Deutsche Wellea, ministrica financija Elena Salagado izjavila je kako se novim mjerama vlade usmjerenima na tu problematiku do 2013. planira prikupiti novca u vrijednosti 0,1 posto španjolskog BDP-a.

Novi vladin plan fokusirat će se na sivu ekonomiju i rad na crno, a sadrži 60 mjera koje bi trebale dati novi poticaj borbi protiv neplaćanja poreza. Vlada će posebno pratiti što se zbiva u zemljama EU u čijim bankama Španjolci rado "štede" kako bi izbjegli poreznike. Međunarodna suradnja stoga bi trebala biti osnažena potpisivanjem novih sporazuma o dvostrukom oporezivanju, koji uključuju razmjenu informacija i promociju europske mreže za borbu protiv prijevara.

Istraživanje Vlade pokazalo je kako je španjolska siva ekonomija vrijedna gotovo 23,3 posto BDP-a, 245 milijardi eura. Zbog gospodarske krize i varanja na porezu, siva ekonomija petog po veličini gospodarstva u Europi samo je lani porasla 0,7 posto.

Španjolsko gospodarstvo upalo je u recesiju potkraj 2008. nakon što je globalna kriza samo ubrzala probleme na nekad živahnom španjolskom tržištu nekretnina, na što je država pokušala odgovoriti skupim gospodarskim poticajnim mjerama koje su teško opteretile njezin proračun.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije