Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržišta

Španjolska donijela mjere štednje, burze rastu

stocks
Arhiva Vla-
13.05.2010.
u 07:28

Španjolska je najavila 5-postotno smanjenje plaća i ukidanje 13.000 radnih mjesta u javnim službama. Istodobno, raste američko gospodarstvo, što je jučer utjecalo na rast burzi.

Tržište je nakon donesenog paketa mjera EU volatilno, pa se je jučer tako opet vratilo povjerenje. Na Wall Streetu cijene dionica jučer su porasle za oko jedan posto. Razlog tome je smanjen strah od širenja dužničke krize, nakon što je španjolska Vlada jučer najavila stroge mjere štednje, odnosno 5-postotno smanjenje plaća i ukidanje 13.000 radnih mjesta u javnim službama.

Jose Luis Rodriguez Zapatero, španjolski premijer, nada se da će se na taj način uštedjeti oko 15 milijardi eura u dvije godine. Cilj mjera je smanjiti deficit na šest posto BDP-a do 2011. godine.

Optimizmu su pridonijeli i zadnji pokazatelji o jačanju američkog gospodarstva, javlja Reuters.

Izvoz SAD-a je u ožujku porastao 3,2 posto, dosegnuvši najviše razine od 2008. godine. To ukazuje na jačanje potražnje u svijetu. Pritom je porastao i uvoz, što ukazuje i na jačanje potražnje u SAD-u, javlja Reuters.

Dow Jones indeks ojačao je za 1,38 posto, S&P 500 1,37 posto, a Nasdaq indeks 2,09 posto. Na europskim burzama cijene dionica su također rasle, pa je tako indeks londonske burze FTSE ojačao 0,9 posto, pariški CAC 1,10 posto, a frankfurtski DAX 2,41 posto.

Osim Španjolske, potrošnju su u skladu s planom Europske unije za stabilizaciju eura obećali smanjiti i Portugal i Irska, što bi dodatno trebalo stabilizirati tržište.

Ključne riječi

Komentara 5

BI
bizzwizz05
09:22 13.05.2010.

prelos clanak. sta je to VOLATILNO? zasto da ja trazim po wikipediji sto znaci? jose luis rodrigez ZAPATERO, fali premijeru prezime, ali kao da je to ovom novinaru bitno. nasvrljaj nesto i kuci, jos da se i potrudis, kako ne?!

BO
bomba
09:22 13.05.2010.

Što je bit ove krize? Liberalni kapitalizam je savršenstvo, svi možemo napredovati nije ti potrebno znanje a nije ti potrebno da imaš neki kapital mi banke ti damo početna sredstva i udri. Taman kad si se uhodao i misliš da si prošao porodiljske muke dolazi isti onaj što ti je govorio mi te stojimo samo udri da ti kaže mi ovako ne možemo dalje snalazi se a meni moje vrati. Kako će vratiti kad još nije stao na svoje noge. Nije problem da je on sam nego se to dogodili svima u okruženju pa se ne mogu između sebe pogurati da nekako se zajedničkim snagama iskoprcaju. Ostaje rezanje troškova i otpuštanje radnika. Rezanjem troškova nešto se uštedi ali i smanji promet onome koji je isporučivao. Automatski i oni imaju manje promete i moraju rezati troškove i smanjivati broj radnika. U Španjolskoj je bilo dovoljno obečanje da će oni smanjiti troškove za 5% i otpustiti 13 000 radnika da se svjetska burza oporavi. Znači za početak nisu potrebna djela samo ono što oni od njih očekuju i što su htjeli od njih napraviti prije nego što su im dali sredstva i bili podrška u njihovom razvoju. Svjesni su oni da mnogi neće moći izdržati ovaj pritisak i da će za koru kruha dati sve jer treba živjeti a nije bitno kako. Pouka nam je tragedija Uskršnjih otoka gdje ljudska glupost, pohlepa i svašta nešto što ljudski um može izmisliti a nije mu potrebno može napraviti. I badava nama saznanje što se desilo na Uskršnjiem otoku mi opet gonimo po svome do samouništenja. Volio bi da mogu vidjeti kako će zemlja izgledati poslije nas hoće li to biti tek onda raj na zemlji ?

OB
-obrisani-
12:02 13.05.2010.

spanjolci se pozurili portugal i spanjolska dobili su od EU financijskih bosova ultimatum, da moraju do18.5.2010 dostavit kompljetan plan stednje, da vas podsjetim EU im je dala rok od 7 dana a ne 7 mjeseci, da ih nebi preveslali ko gecki komunjare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije