Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza

Španjolska danas predstavlja paket mjera štednje

Zapatero
REUTERS
12.05.2010.
u 07:49

Mjere se odnose na smanjenje zaduživanja, potrošnje i povećanje poreza. Očekuje se i zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru, što je već bilo najavljeno u siječnju.

Predsjednik španjolske Vlade Jose Luis Rodriguez Zapatero danas bi trebao predstaviti mjere rezanja javne potrošnje kako bi se smanjila razina duga te države, prenosi BBC.

Potrebno je donijeti velike rezove, ponajprije i zbog smanjenja zabrinutosti da se ekonomski problemi ne prošire onom jačinom kao u Grčkoj. U ponedjeljak je najavljeno smanjenje godišnje stope duga za 4,7% BDP-a do kraja 2011.

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je Zapatera da Španjoska preuzme "odlučnu akciju" kako bi se smanjio globalni utjecaj europske dužničke krize.

Španjoska je još u siječnju donijela paket štednje, no učinjeno je vrlo malo, zbog čega je sada pod jačim pritiskom Europske komisije, a nije isključeno da je i zbog toga kazni. Ovoga puta vlada bi trebala imati više hrabrosti za provesti mjere, a one se odnose na smanjenje zaduživanja i potrošnje te povećanje poreza. Očekuje se i zamrzavanje zapošljavanja u javnom sektoru, što je već bilo najavljeno u siječnju.

Do sada je te mjere izbjegavala, iz političkih razloga, ali i nadanja u gospodarski oporavak i bolje porezne prihode.

Prema prognozama Europske komisije, španjolsko gospodarstvo ove će se godine smanjiti za 0,4%.

Komentara 2

OB
-obrisani-
19:46 12.05.2010.

spanjolci i portugalci dobili rok od 6 dana tocno do 18.5. moraju prilozit svoju vlastitu sanaciju, a spasavanje spanjolske i portugala ne dolazi u obzir kako je rekao sef njemacke na subotnjim sastanku bankara u francuskoj, a ni grci nece dobit nista ako se dokaze da do iduce godine nece smanjit deficit 30%, onda idu u bankrot, bez obzira kaj cine samo 2,5 BND EU.

UK
Ugo Kajvez
12:59 13.05.2010.

Haha, kao to će pomoć ........ evo prave vijest .... . \"Gold hits all time high at $1,230 / ounce\" ...... . To se UVIJEK dogodi pred financijskom slomom ............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije