Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EURozakoni

Slovenski građevinari propadaju otkad su u EU

'12.10.2011., Zagreb - Gradiliste u Banjavcicevoj ulici. Photo: Zarko Basic/PIXSELL'
'Zarko Basic/PIXSELL'
04.11.2011.
u 20:45

U tri godine u Deželi su propala gotovo sva velika građevinska poduzeća. Stranci konkuriraju dampinškim cijenama

Nakon ulaska Hrvatske u EU, sudeći prema iskustvima susjedne Slovenije, građevinska industrija mogla bi nastaviti padati te se ne očekuje oporavak. Slovenija, kako se čulo na Mineral forumu u Zagrebu, u 2011. bilježi pad građevinskih radova od 29% i u EU od nje su gore samo Španjolska s padom od 32% i Grčka s 34% pada.

Peter Kosi, direktor najstarijeg slovenskog građevinskog poduzeća Granit iz Slovenske Bistrice koje proizvodi građevni materijal i bavi se graditeljstvom, podsjeća kako su u posljednje tri godine propala gotovo sva najveća i nekoć reprezentativna građevna poduzeća – SCT, Vegrad, GPG, CPM, Gradis Celje, Konstruktor Maribor, Stavbar, MTB itd.

U Sloveniji su znatan udio na tržištu preuzele strane građevinske kompanije kao što su Strabag, Porr i Alpine Bau. Država se nije, poručuje Kosi, u pristupnim pregovorima izborila za povoljnije pozicije u prvim godinama članstva. Otvorene granice omogućile su dolazak na tržište stranih građevinskih tvrtki s vlastitim radnicima i građevinskim materijalima. Konkuriraju dampinškim cijenama, a gubitke pokrivaju domaćim projektima. Osim toga, strane banke u Sloveniji podupiru izvozne potrebe "svojih" građevinskih kompanija bankovnim jamstvima i povoljnijim kreditima. Zbog svih tih razloga strana konkurencija ruši slovenska poduzeća koja propadaju i koja su zbog poštovanja europskog zakonodavstva bez zaštite.

Hrvatski je, pak, Državni zavod za statistiku objavio da je vrijednost radova koje su izvele tvrtke s pet i više zaposlenih u građevinskoj djelatnosti u Hrvatskoj u 2010. godini iznosila 17,8 milijardi kuna, što je 26,8 posto manje nego 2009. godine.

Komentara 41

EU
EUfan
21:03 04.11.2011.

Kladim se da ovo ni jedan od naših političara manekena ne zna.

DU
Deleted user
21:08 04.11.2011.

Članak ište nadopunu odnosno roze face vodećih kadrova tih slov. tvrtki koji su istunelirali milijune i milijune eura na kojekakve offshore račune, i to u niz navrata, a posljedično nije ni čudno što su tvrtke listom propadale. Naročito Vegrad ima jednu čunkašicu, Hildu Tovšak, koja se toliko osilila da su čak oduzeli solidarnu svotu koju su skupili međusobno radnici da se pošalje ženi i djeci jednog poginulog radnika iz BiH koji je stradao u nesreći na radu. Kad joj ni taj mizeran iznos, za mjerila firme, nije bio svet nego su ga bez riječi oduzeli - onda znate o kakvoj tipici se radi. Tamo se u građ. sektoru krade čak i više nego u RH građ. sektoru, a što je priznao i Zidar, jedan od najmoćnijih gospodarstvenika u SLO, kad su objavljene gostilne gdje je on, nalik djelitelju karata, davao poslove iz drž. financ. gradnje manjim firmama, u kartelskom dogovoru. Dakle, fale njupalice da se stekne bolji uvid!

Avatar Nostradurus
Nostradurus
19:17 06.11.2011.

Mislim da je to najmanji problem Slovenaca. Dug koji im raste vodi državu u bankrot. sites. google. com /site /financijskisustav /europska-unija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije