Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Agrokor

Sjajna sezona za Ledo, Kraš i Atlantic dobri

Konzum
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
01.11.2018.
u 23:22

Najveći dobavljači Agrokora u vlasničkoj strukturi imat će oko 5%. Kada preuzmu udjele bit će i suvlasnici i konkurenti

Perjanice Agrokora i najveće tvrtke koje posluju s posrnulim koncernom imale su dobrih devet mjesecima. Konsolidirani rezultati pokazuju povećanje profitabilnosti Agrokorovih Jamnice, Leda i Zvijezde te skok dobiti najistaknutijih partnera koncerna Atlantic Grupe, Kraša i Podravke. Rezultate kompanija Agrokora treba uzeti s dozom rezerve jer su i dalje pod zaštitom insolvencijskog postupka pa ne plaćaju kredite i dugove.

Zarada Leda 379 mil. kn

Ipak Jamnica i Ledo su na kraju turističke sezone koja im donosi i najveći dio prihoda ostvarili gotovo četiri milijarde kuna prihoda. Jamnica je imala nešto više od dvije milijarde kuna prihoda što znači da joj je prodaja u odnosu na prošlu godinu podosta pala. U kompaniji pojašnjavaju da je na prihode utjecalo napuštanje distribucije dijela manje profitabilnog asortimana kao rezultat strateške odluke o optimizaciji prodajnog portfelja. U konsolidiranom izvještaju prikazana je neto dobit od gotovo 250 milijuna kuna, čime je za 16 milijuna kuna premašen lanjski rezultat, ali on je baziran na padu rashoda temeljem ispravka vrijednosti.


Ledo pak ima bolje rezultate. Naime, rasli su i prihodi kompanije i neto dobit i to značajno. Konsolidirano izvješće pokazuje da je Ledo imao 100 milijuna kuna veće prihode nego u istom razdoblju lani, a zaradio je 379 milijuna kuna, odnosno 75 milijuna kuna više nego lani. Skok neto dobiti za 25 posto pozitivna je vijest za budućnost tvrtke.

Zvijezda je u plusu. Lani je nakon sezone prikazala gubitak od 63 milijuna kuna, a ove godine zahvaljujući prije svega rezanju rashoda kompanija u devet mjeseci ipak ima pozitivan rezultat poslovanja.

Da Belje zaostaje pokazala su i mjesečna izvješća izvanredne uprave Agrokora, vidljivo je to pak i iz konsolidiranog izvješća za tri kvartala. Belje gubi prihode i neto dobit. Posluje u plusu, ali s niskom stopom profitabilnosti. 
Nakon pravomoćnosti nagodbe vjerovnika Agrokora uskoro se očekuje ulazak novih vlasnika u koncern. Kad se postave nove poslovne strategije i timovi rezultati poslovanja govorit će puno više o održivosti poslovanja nego ovi koje upravo analiziramo. U kontekstu činjenice da je u tijeku insolvencijski proces izvanredna uprava može biti zadovoljna performansom kompanija.

Najveći dobavljači Agrokora u vlasničkoj strukturi imat će oko pet posto. U trenutku kada preuzmu udjele imat će podvojenu ulogu jer će istovremeno biti i suvlasnici i konkurenti. Zasad su tek partneri i dobavljači koje kriza u Agrokoru nije povukla za sobom. Tako devetomjesečni rezultati poslovanja Kraš grupe pokazuju daljini razvoj poslovanja. I kriznu 2017.

Kraš je uspio blago povećati prihode i zaradu, zahvaljujući otvaranju novih tržišta. U ovoj godini nakon devet mjeseci blago rastu prihodi na 693 milijuna kuna, ali je zato neto dobit udvostručena i iznosi oko 17 milijuna kuna. Podravka je ostvarila rekordnu neto dobit od 189 milijuna kuna, a Atlantic Grupa bilda zaradu.

Prodaja pala, dobit skočila

Atlantic grupa je u prvih devet mjeseci imala za 0,5 posto manje prihode od prodaje koji su iznosili 3,88 milijardi kuna. Pojašnjavaju to padom prodaje na svim tržištima, uzrokovanog nižim prihodima u segmentu sportske i aktivne prehrane. Unatoč tome neto dobit nakon manjinskih interesa skočila za 34,4 posto, na 319 milijuna kuna. U kompaniji su pet milijuna kuna rezervirali zbog rizika naplate graničnog duga od Konzuma.

Atlantic ima 60 milijuna kuna potraživanja, ali su u iduće četiri godine odlučili 20 milijuna kuna rezervirati zbog rizika naplate koja je povezana s poslovnim uspjehom Konzuma. Atlantic se suočio i s oštrim padom prihoda na ruskom tržištu zbog manje prodaje dječje hrane.

>> Pogledajte što je rekao Ivica Todorić nakon presude u Londonu

Ključne riječi

Komentara 1

HR
Hrabraja
08:19 02.11.2018.

a smjenili pred . uprave hahhhahahhaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije