Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Porezna politika

Šef Applea lobira za blaže propise u EU

Jonathan Ive i Tim Cook iz Applea s iPhoneom X
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
12.10.2017.
u 11:04

Selektivni pristup jednoj tvrtki kako bi izbjegla plaćanje poreza nije u skladu sa zakonima EU, upozorava povjerenica EK M. Vestager

Američke tehnološke kompanije već su duže vrijeme na meti vladara EU. Jednostavno Europljanima se ne sviđa što tvrtke poput Applea, Alphabeta (nekad znanog kao Googlea), Amazona, Airbnba, Facebooka sve odreda igrači s velikim zaradama, ne plaćaju dovoljno poreza koji bi se trebao, smatraju Europljani, sliti u blagajnu zemalja Europske unije. Stoga su odlučili mijenjati pravila odnosno učiniti sve da porezi budu plaćeni tamo gdje se zarada i ostvaruje. 


Proteklog tjedna na sastanku u Tallinnu, francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da internetski divovi ne pridonose općem dobru te da se to mora mijenjati. Macron je, naime, predvodnik i glasnogovornik niza od desetak zemalja među kojima su Španjolska, Njemačka, koje su si dale truda da pokušaju zakrpati zakonske rupe i naplatite poreze. Inače, Macron i njegovi ministri izuzetno glasno komuniciraju želju da Francuska postane startup nacija kao i da se zakoni moraju mijenjati kako bi velike američke tehno kompanije platile za sve što ostvare u Europi.

Rekordna kazna Appleu

Tim Cook, prvi čovjek, najvrednije svjetske kompanije Applea, tako je, stigao u posjet Francuskoj. Osim što je vjerojatno lobirao za što ‘blaže’ i benevolentnije buduće zakone imao je i dodatnih 13 milijardi eura razloga da stigne u Europe i direktno stekne dojam o okruženju i političkim silama koje ovdje vladaju. Jer lani je Irska, zemlja u kojoj se nalazi europsko sjedište Applea dobila po prstima.

Europska komisija kaznila je Irsku s 13 milijardi eura, jer su zaključili da je Irska davala Appleu ilegalne povlastice u obliku umjetno niskih poreza, i to tijekom dvadeset godina. 
– Selektivni pristup jednoj tvrtki kako bi izbjegla plaćanje poreza na dobit nije u skladu sa zakonima i duhom EU – argument je Margrethe Vestager, povjerenice za zaštitu tržišnog natjecanja.

Selektivni pristup dopustio je Appleu da plati efektivan porez na dobit od 1 posto za 2003., dok je za 2014. bio tek 0,005 posto njihova europskog profita. Posljedično, odrezali su kaznu Irskoj, odnosno Appleu u iznosu od 13 milijardi eura zaostalih poreza koje moraju platiti. Prema EK zakonske povlastice u zamjenu za stvaranje radnih mjesta nisu bile ispravne. Budući da su Irci još uvijek ‘neposlušni’ i nisu prikupili novac od Applea za kaznu premašivši sve rokove, EK ih je tužila Europskom sudu pravde.

Svi žele drukčije poreze

Izlet Tima Cooka u Europu, u tom kontekstu jamačno nije bio ugodan iako Macronova administracija tvrdi da se o ‘prošlim’ porezima i nije razgovaralo. Ipak, Cook je nakon sastanak kazao kako mu je jasan globalan trend da sve zemlje teže ka takvoj regulativi prema kojoj bi se porezi naplaćivali u zemljama u kojima se prihodi i ostvaruju. Macron i Cook pročavrljali su i o klimatskim promjenama, obrazovanju i francuskim gospodarskim reformama, izvijestili su Francuzi.

Macronu i Cooku ovo je bio prvi susret, a od kada je postao francuski predsjednik Emmanuel Macron je već susreo čelnike Alibabe, Googlea, Facebooka i Cisco Systemsa. 
Proteklog tjedna pak, kažnjen je i Amazon odnosno Luksemburg s 250 milijuna eura retrogradnih poreza plus kamate. To je za sada posljednji slučaj kada su zemlje članice kažnjene zbog takvih državnih subvencija. Ako ne budu oprezni Europljani bi ovim putem mogli ostati bez dijela investicija. Ipak, Google je upravo jučer najavio nova zapošljavanja i dodatne urede i to upravo u Francuskoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije