Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Samo dvije valjane ponude za kupnju šest hrvatskih brodogradilišta

brodogradilista
Foto: Arhiva VL
1/2
30.09.2009.
u 15:08

Nastavak restrukturiranja nema alternativu i moramo što prije pripremiti drugi krug privatizacije. Kolike su stvarne dubioze, utvrdit ćemo ovih dana te na osnovu toga i promijeniti neke uvjete natječaja - rekao je Polančec.

Za privatizaciju šest hrvatskih brodogradilišta Kraljevicu, Brodotrogir, Uljanik, 3. maj, Split i Brodosplit BSO (Brodogradilište specijalnih objekata) prikupljene su ukupno 34 dokumentacije, no pristigle su samo dvije valjane ponude.

Tvrtka More Trogir iz Splita predala je ponudu za kupovinu Brodotrogira, dok je tvrtka Adria Mar brodogradnja iz Zagreba predala ponudu za kupnju Brodosplita BSO.

Nakon otvaranja ponuda potpredsjednik Vlade Damir Polančec rekao je kako se sada vidi da su problemi brodogradnje puno veći nego što je navedeno u informativnom memorandumu s kraja prošle godine.

Ipak, dodao je kako nastavak restrukturiranja nema alternativu i da moramo što prije pripremiti drugi krug privatizacije.

- Kolike su stvarne dubioze, utvrdit ćemo ovih dana te na osnovu toga i promijeniti neke uvjete natječaja - rekao je Polančec.

Na pitanje novinara je li stečaj jedino rješenje za brodogradilišta ne bude li ponuda i u drugom krugu, Polančec je odgovorio potvrdno.

Predsjednik hrvatske Udruge sindikata Ozren Matijašević izjavio je pak kako je nažalost bio u pravu kada je tvrdio da nije pametno ići u privatizaciju u trenutačnim tržišnim uvjetima te pozvao Vladu da ne brza s privatizacijom nego da se ide s javno-privatnim partnerstvom pri čemu bi u taj proces trebalo uključiti brojne kooperante i radnike brodogradilišta.

Dodao je i kako se iz pristiglih ponuda vidi kako ponuda Adria Mara već u startu ne zadovoljava uvjete jer ne prihvaća sudjelovanje s najmanje 40 posto vlastitih sredstava u ukupnim troškovima restrukturiranja te kako tu ponudu odmah treba odbaciti.

Ključne riječi

Komentara 20

OZ
ozy
16:16 30.09.2009.

koliko ja znam i vidim kompanije koje kupuju i ulagju u projekte u kojima ce napravit profit a nasa brodogradilsta su deficitu zadnji 20 god. koce tu ulagat samo ludi narod bi tu ulaga svj novac

Avatar Robinzon
Robinzon
16:28 30.09.2009.

Brodogradilišta, kao i sva ostala poduzeća koja stvaraju gubitke, treba pod stečaj i u likvidaciju.Zašto da ih građani dotiraju.Nitko nije moju firmu dotirao.Imali smo plaće kakve smo imali, ma nikome nismo bili na grbači.

BT
bili-tartuf
15:31 30.09.2009.

daj, ne lazi kamocés´,.. tebi i prikljicák na internet placá tvoja stara-mama od svoje brizne penzije...,..pih !!....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije