Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRE BROJKE

Rekordna potrošnja i u posljednjem tjednu kolovoza: Ugostiteljima za petinu veći promet nego krajem kolovoza 2019.

Zagreb: Subotnji izlazak u centru grada
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/2
31.08.2021.
u 17:19

Prošlotjedna potrošnja u Hrvatskoj bila je 14 posto veća nego u istom tjednu pretpandemijske 2019. godine

Kraj kolovoza donio je blago usporavanje potrošnje u odnosu na sredinu mjeseca, no i dalje se kroz fiskalne blagajne vrte solidni iznosi – prošli tjedan fiskalizirano je računa u vrijednosti od šest milijardi kuna, tjedan prije ta je svota bila 5,6 milijardi kuna. Zadnji puni tjedan u kolovozu bio je samo 3,5 posto slabiji od predzadnjega, za razliku od 2019. godine, kad je to smanjenje bilo 6,5 posto.

Marić računa na 7% rasta

Gleda li se potrošnja u istom tjednu u mjesecu, prošlotjedna potrošnja u Hrvatskoj bila je 14 posto veća nego u istom tjednu pretpandemijske 2019. godine, i to u trgovini 12 posto, a u ugostiteljstvu i turizmu za petinu!

Gleda li se godina u cjelini, domaći su građani, naravno uz velik broj stranih turista, ove godine putem fiskaliziranih računa potrošili dva posto više nego dobre 2019. Sve to upućuje na to da će i treći ovogodišnji kvartal biti iznadprosječno dobar nakon povećanja od 16 posto u drugom kvartalu. Dobro punjenje proračuna i još bolja sezona ohrabrili su ministra financija Zdravka Marića da spomene kako bi na godišnjoj razini rast BDP-a u ovoj godini mogao biti “u zoni stope rasta od nekih sedam posto”. Takav rast potisnut će javni dug i deficit prema dolje, no dobro punjenje proračuna jednako tako može povećati domaće apetite na rast potrošnje.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Prihodi su dobri, možemo svi zajedno biti zadovoljni, doprinosi za mirovinsko osiguranje su iznad 2019. godine. Međutim, ono na što se sigurno još treba staviti fokus jest rashodovna strana državnog proračuna. U tome se krije rješenje ili ključ izazova održivosti javnih financija – kazao je ministar Marić.

Državni zavod za statistiku objavio je u ponedjeljak da je promet u trgovini na malo u srpnju porastao 12,8 posto u odnosu na srpanj 2020., što je, navode analitičari RBA, šesti mjesec zaredom da promet u trgovini raste po dvoznamenkastoj stopi. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao 12,8%, a promet od trgovine neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) 9,1%. Prema trgovačkim strukama, najveći utjecaj na porast prometa na mjesečnoj razini došao je od motornih goriva i maziva, uz povećanje prometa od 6,5 posto te uz godišnju stopu rasta od 33,2 posto.

Hrvati optimističniji od EU

Dobra sezona reflektira se i na ESI Indeks ekonomske klime u Hrvatskoj, koji redovito izračunava i objavljuje Europska komisija. ESI je u kolovozu skočio na 112 bodova, najvišu razinu od veljače prošle godine.

Posebno su optimistični u građevinskom sektoru, ali i u industriji te uslugama, dok su očekivanja potrošača blago smanjena, vjerojatno zbog rasta cijena i poskupljenja nekih važnih usluga i roba. Hrvatski menadžeri planiraju pojačano zapošljavati u sljedećem razdoblju. Za razliku od hrvatskog optimizma, poduzetnici i potrošači u drugim članicama EU su suzdržaniji te je kolovoški ESI indeks za eurozonu i EU pao u odnosu na srpanj.

VIDEO: Čime će se Merkel baviti u mirovini: Primat će 15.000 eura

Komentara 3

DU
Deleted user
17:50 31.08.2021.

Ja sam prosli mjesec potrosio 100kn, drzava je zaradila na meni 25kn👁️👁️

IM
imamohrvatsku
17:27 31.08.2021.

Ukinuti im potpuno PDV. Tako će ljudi zaraditi još i više. Koliko su samo uložili u svoje školovanje. Pad prihoda nadoknaditi povećanjem poreza zaposlenima u proizvodnji.

SV
sven222
17:24 31.08.2021.

To je dobro..ali zašto se čudite jer prošle godine poslije dvadesetog je sve stalo a ove godine i cijene su 30%veće i onda je i normalno da je cijela sezona bolja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije