Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica uprave banke Kovanica

Radojka Olić: U ovo vrijeme potrebno je racionalnije osmisliti planove

04.12.2008.
u 09:23

Svaka manja banka ima ambiciju proširiti poslovanje, zauzeti veći tržišni udio te prerasti u veću banku. U biznisu je nužno gledati prema naprijed i težiti ostvarenju ambicioznih poslovnih ciljeva, a izazov je biti dio tog procesa – tvrdi novoizabrana predsjednica uprave banke Kovanica Radojka Olić, dodajući da upravo zato planira u sljedećem razdoblju osnažiti cjelokupno poslovanje i provesti cjelokupan ‘rebranding’ banke kako bi i u Hrvatskoj nosila ime grupe, odnosno svog većinskog vlasnika Cassa di Risparmio della Reppublica di San Marino, najstarije banke u Republici San Marino. Cilj banke Kovanica jest zadržati stopu rasta od 30 posto godišnje i ući u krug 15 prvih banaka – kaže Olić.

Radojka Olić dolazi iz Hypo Alpe Adria banke, gdje je bila članice uprave, a kraće vrijeme bila je i na mjestu predsjednice uprave.

Iako se navode razni razlozi njezina odlaska, sama kaže da su presudni bili ciljevi i strategija novog vlasnika banke Kovanica, u kojima se prepoznala te shvatila da svoje znanje i iskustvo želi iskoristiti kako bi se definirani ciljevi ostvarili.

– Banka ima utemeljene i ambiciozne planove a tijekom karijere uvijek sam rado prihvaćala poslovne izazove – kaže Olić.

Odlazak iz velikih u manje banke sve je učestaliji, između ostalog i iz razloga što u takvim sredinama može doći do izražaja znanje i potencijal pojedinca. A Olić uz to dodaje da je u manjim tvrtkama kontakt sa zaposlenicima neposredniji. To pridonosi prepoznavanju individualnih potencijala i rezultata te motiviranju zaposlenika, što naravno uključuje i nagrađivanje, stručno usavršavanje i napredovanje.

Za male banke, barem tvrde analitičari, slijedi teže razdoblje ne samo zbog krize nego i zbog potrebnog usklađivanja s novim zakonom o kreditnim institucijama.

– U današnja krizna vremena otežano je poslovanje za sve poslovne subjekte – kaže Olić, ali dodaje da će se situacija za banku olakšati zbog odluke vlasnika o povećanju jamstvenog kapitala kao i financijske podrške razvojnih planova banke. U ovo vrijeme potrebno je racionalnije osmisliti planove, oprezno i s nekoliko mogućih scenarija rješenja.

Uprava će zato nastojati racionalno koristiti kapacitete u otežanim uvjetima privređivanja. Najveća vrijednost svake tvrtke zasigurno su zaposlenici, a kako je pred bankom zahtjev snažnog rasta, oni će biti aktivno uključeni u taj proces – nastavlja Olić i zaključuje da je banci osnovna smjernica održavanje sigurnog i stabilnog poslovanja te visoke disperzije rizika, što omogućuje zadržavanje likvidnosti.


Žene trebaju preuzeti inicijativu

Tijekom karijere nikad nisam poželjela biti muškarac, niti sam od kolega osjetila nepovjerenje zbog toga što sam žena. Najvažniji su rezultati koje postigneš kao pojedinac, odnosno kao član ili vođa tima. Dapače, smatram da žene imaju brojne prednosti u poslovnom svijetu, pogotovo kada je riječ o stilu vođenja, odnosno upravljanju timovima i projektima. Žene trebaju preuzeti inicijativu i suočavati se s poslovnim izazovima te svojim stilom vođenja motivirati zaposlenike i jačati timski duh tvrtke.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije