Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tragične posljedice pretvorbe vlasništva u DIV-u Vrhovine

Radnici i sindikat protiv države

pilana
Marko Čuljat
01.10.2009.
u 15:16

Na sastanku radnika s Miroslavom Mašićem, zamjenikom načelnika općine Vrhovine i Zorom Radetić, iz sindikata radnika Hrvatske, radnici su skrenuli pažnju na neviđenu pljačku pilane.

VRHOVINE - Ovdje kao da je prošao plimni val, sve je uništeno - rekla je jedna razočarana bivša radnica vrhovljanske pilane.

- Ovdje je bilo odlično raditi. Prst u uvo i pivaj. Samo da mi se vratiti ovdje - kaže Tatjana, jedna od 105 radnika koji su prije godinu dana iz tvrtke Trio D drvo d.o.o. završili na cesti.

Bio je to rezultat pretvorbe vlasništva i privatizacije na hrvatski način. Ništa ne bi bilo čudno da i hrvatska država preko HABOR-a i Fonda za razvoj i zapošljavanje nije bila suvlasnik pilane s 26 posto, odnosno drvne industrije DIV koja je prije rata zapošljavala čak 500 radnika.

Najprije je stigao povratnik iz Francuske Nikola Herljević pa nekakva tvrtka Drvodjelstvo iz Donje Dobre kod Karlovca koji su i nešto investirali, ali i kupili tri skupocjena automobila i propali s dugom od 30 milijuna kuna. Zatim je stigao Slovenac iz Ljubljane i započela je s radom tvrtka Tri D drvo d.o.o. čiji je predsjednik uprave bio Brane Zakrajšek.

On je dobio državni kredit od 32 milijuna kuna i država je postala suvlasnikom. Slovenac je uspio napraviti dug od 50 milijuna kuna. Radnici su postali zadnja rupa na svirali s dugom od čak 11 plaća odnosno 2,2 milijuna kuna. Da tragedija radnika bude potpuna, pobrinuo se Trgovački sud u Karlovcu jer je odredio da su radnici tek treći na redu za svoja potraživanja. Po svemu sudeći radnici će odnijeti "gaće na štapu".

Na sastanku radnika s Miroslavom Mašićem, zamjenikom načelnika općine Vrhovine i Zorom Radetić, iz sindikata radnika Hrvatske radnici su skrenuli pažnju na neviđenu pljačku pilane. Naime, slovenski majstori varioci i kamioni odvoze vrijedne strojeva iz pilane koji su od 1977. hranili nekoliko tisuća duša na području općine Vrhovine i grada Otočca.

- Zašto se pljačka imovina i zašto nema stražara koji bi to spriječili - pitao je Mile, jedan od bivših radnika pilane.

Komentara 3

OB
-obrisani-
16:47 01.10.2009.

Pa svi znaju da svaki tajkun ima svog stečajnog upravitelja,odnosno bandita koji radi u njegovu interesu.Izgleda da to samo Bajić nezna,ili ne želi znati.

RA
rackizel
09:21 02.10.2009.

Mislio sam da je to slika željezare Sisak. Znadete li da je rus kupio željezaru Sisak u Sisku za jednu kunu te strojeve željezare pretopio u njezinoj visokoj peči i otišao? No, što se bunimo. Država smo koja poštuje privatno vlasništvo. Privatnik smije sa svojim vlasništvom raditi što i kad želi. Žalosno je što se tako veliko područje s ogromnim broje glasača teško može odlučiti i prozvati imenom i prezimenom lopove koji su doprinijeli toj pljački. Koga ili čega se boje? Jesu li to policajci? Jesu li to lokalni političari? Tko im je opljačkao radna mjesta njima ispred nosa? Očito su ih dobro međusobno posvadli pa dok se oni svade lopovi zarađuju.

OB
-obrisani-
16:10 01.10.2009.

Za sve nevolje u lijepoj nasoj postoji samo jedan krivac, a to je HDZ. tocka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije