Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetika

Propao projekt Adria LNG, Plinacro gradi platformu za 50 milijuna eura

LNG
REUTERS
21.12.2010.
u 14:06

U 2011. planiraju uložiti 400 milijuna kuna, od čega će najviše otići u izgradnju plinovoda do Splita, koji bi trebao biti dovršen najkasnije u lipnju 2012.

Od Adria LNG-a, izgradnje terminala za ukapljeni prirodni plin na otoku Krku, za sada neće biti ništa jer su strane kompanije koje su sudjelovale u projektu: E.ON Ruhrgas, OMV, Total i Geoplin prije nekoliko dana zatvorili ured u Zagrebu, izvijestili su danas u Zagrebu iz Plinacra, tvrtke koja je s HEP-om bila hrvatski sudionik projekta. Stranci su procijenili da im se ulaganje trenutačno ne isplati zbog pada europskog tržišta plina za šest posto.

– Planiramo alternativni, manji LNG terminal za prihvat brodova za isplinjavanje. Izgradnja instalacija vrijedi 50 milijuna eura, a tu treba pridodati i troškove usluge broda koja se ugovara po tarifi. Rok izgradnje je otprilike dvije godine – kazao je Goran Frančić, direktor sektora razvoja Plinacra.

Plinacro je dovršio interaktivni plinovod s Mađarskom, Slavonski Brod-Donji Miholjac.

– To je prva interakcija nakon 33 godine, odnosno jedina nakon interakcije sa Slovenijom u Rogatecu – kazao je Frančić i dodao da Plinacro razmišlja o gradnji još devet interakcija (po tri sa Slovenijom i BiH te po jednu sa Srbijom, Italijom i Crnom Gorom.

Direktor Plinacra Jerko Jelić Balta kazao je da je godina na izmaku ostati kao jedna od najznačajnijih po realiziranim projektima. U ovoj je godini Plinacro investirao 1,3 milijarde kuna u proširenje plinske mreže na Istru, Liku i Dalmaciju.

– U 2011. planiramo uložiti 400 milijuna kuna – kazao je Jelić Balta. Od tog novca najviše će ići u izgradnju plinovoda do Splita, koji bi trebao biti dovršen najkasnije u lipnju 2012.

Kao i LNG, upitno je i kako će se rasplesti još jedan važan projekt za Hrvatsku – plinovod Južni tok. Ruski Gazprom još nije definirao magistralni pravac, ali prema zasad postojećim planovima, Hrvatska ne stoji baš najbolje. Glavni nas plinovod zaobilazi, a upitno je hoće li u Hrvatsku ući barem njegov krak.

– Početkom iduće godine bit će gotova studija izvodljivosti koju radimo u suradnji s Gazpromom. Ona će jasno definirati ulogu Hrvatske u Južnom toku i nakon toga ćemo znati našu poziciju i moći dati konkretne prijedloge – kazao je Balta.

Ključne riječi

Komentara 4

DU
Deleted user
15:27 21.12.2010.

Ne nego nisu mogli na kraj sa našim političarima koji zahtijevaju previše mita.

Avatar atrpimir
atrpimir
16:03 21.12.2010.

Treba to sve napucati, a pogotovo Ruse. Pa zar treba graditi plinovode u područjima gdje se može koristiti snaga obnovljivih izvora energije. Takve projekte financira i sama EU. Ali opet bi netko želio spremiti lovu u džep.

UK
Ugo Kajvez
16:44 21.12.2010.

Hvala izdajničkom HDZ-u ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije