Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turizam

Prihod u 2017. 
11 milijardi €, gosti na dan trošili 80 eura

turizam
Miranda Cikotic/PIXSELL
16.01.2018.
u 07:15

Među gradovima rekorder je Dubrovnik s 4,2 mil. noćenja, a slijede Rovinj i Poreč.

Turistički rekordi 2017. s čak 13 posto više turista i 12 posto više noćenja nego 2016., u ovoj se godini, prema sudu hrvatskih turističkih čelnika, neće ponoviti. Iako trenutni pokazatelji daju naslutiti da bi brojke mogle na kraju biti i bolje, ministar turizma rast turističkog prometa u 2018. oprezno zaokružuje na pet do sedam posto.

Mogućnost za ugodna iznenađenja ostaje, ali dugoročno gledano petpostotni rast svake godine, napominje Gari Cappelli, izvrstan je tempo.
 Uslijedio bi, pri tom, nakon godine sa 18,5 milijuna turista i 102 milijuna noćenja, u kojoj su čak i domaći turisti napravili povijesne brojke. Lani ih je na Jadranu bilo nešto više od dva milijuna i osam posto više nego u 2016., a u noćenjima (12,2 milijuna) porast iznosi čak 14 posto. Najbrojniji su gosti tradicionalno bili Nijemci, kojih je u 2017. bilo više od 2,7 milijuna, a u top-pet stranih gostiju su i Slovenci (1,445 milijuna), Austrijanci (1,412 milijuna), Talijani (1,141) i Poljaci (971.192). Zanimljivo je da su četvrti po brojnosti Talijani, noćenjima tek na šestom mjestu, iza Poljaka i Čeha.

Nijemci najbrojniji

Najbrže je rastao broj noćenja iz SAD-a (34%), Velike Britanije (26%), Poljske (21%) i Norveške (19%), a izdašni su bili i prvi susjedi. Slovenci su tako ostvarili šest posto više noćenja, gosti iz BiH devet, iz Srbije 11 posto više. Pri tom, od ukupno 102 milijuna noćenja otoci su ubrali 25 milijuna; Krk 6,6 mil. noćenja, Pag 3,5 mil. i Lošinj 2,3 milijuna. Među gradovima rekorder je Dubrovnik s 4,2 mil. noćenja, a slijede Rovinj i Poreč. 
Za potvrdu da Hrvatska polako postaje cjelogodišnja destinacija, valja reći da je turistički promet naročito skokovito, čak 17 posto, rastao izvan ljetne špice. Sličnim tempom kao u unutrašnjosti, gdje su sve županije, osim Virovitičke, knjižile prosječan rast broja noćenja od solidnih 15 posto.

Ništa bez vizije

Koliko je sezona bila dobra vidi se i po prihodima: za devet mjeseci 2017. od stranih je turista Hrvatska ubrala 8,724 milijardi eura što je više nego u cijeloj 2016., kad je devizni prihod iznosio 8,635 milijardi. Ministar turizma uvjeren je da će se, kad sve brojke budu dostupne, pokazati kako su strani i domaći turisti kod nas u 2017. potrošili povijesnih 11 milijardi eura. Pri tom, gosti su, za razliku od 66 eura u 2014., lani dnevno trošili više od 80 eura. Sve to, naravno, ne rješava 2018., koja bi mogla donijeti nove probleme s radnom snagom i gužvama.


–Trenutno je dvije tisuće ljudi na prekvalifikaciji za poslove u turizmu. Imamo i kvotu od 4660 stranaca, ali nastojimo da se potrebe maksimalno pokriju domaćim ljudima. Što se, pak, tiče gužvi u špici, na lokalnoj je upravi da osmisli svoju viziju razvoja – poručuje Cappelli, koji na pitanje o plitvičkim aktualnostima slično odgovara.

– Prostorni planovi su u domeni lokalne uprave, država može reagirati samo ako je bilo nezakonitosti. Ali, da, u načelu, tamo ne smijemo dopustiti pretjeranu gradnju. 
Šef HTZ-a Kristijan Staničić pohvalio se da je eVisitor ušao u užu konkurenciju za nagradu Svjetske turističke organizacije za inovativnost.

Komentara 2

RI
rikavac
07:50 16.01.2018.

Svake godine nas filujete ciframa o rekordnom turizmu i zaradi u turizmu a pomak i napredak zivota od tih silnih novaca se ne vidi. Mladi odlaze sve vise blokiranih ,sve vise zaduzeni ttend siromastava se nastavlja. Ja sad pitam gdje odlaze ti silni Euri od turizma?

MU
mulag
07:49 16.01.2018.

bog dao bog uzeo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije