Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Godina investicija

PPD 2018. premašio osam milijardi kuna prihoda

Pavao Vujnovac
Foto: Borna Filić/PIXSELL
27.03.2019.
u 10:56

Kompanija se u šest godina rasta poslovanja iz male tvrtke u Vukovaru prometnula u lidera plinskog tržišta koji opskrbljuje pola Hrvatske

Prvo plinarsko društvo, kompanija koja dominira plinskim tržištem, lani je ostvarila više od osam milijardi kuna prihoda. Točnije PPD je imao 8,14 milijardi kuna prihoda na temelju kojih su ostvarili 112 milijuna kuna dobiti. Kompanija posluje u sklopu ENNA grupe koja je lani povećala prihode za 29 posto na 10,9 milijardi kuna, uz EBITDA od 229 milijuna kuna. Godinu su u kompaniji obilježile investicije i preuzimanje Petrokemije, a za ovu poslovnu godinu najavljuju konsolidaciju poslovanja. Vukovarski div kojeg vodi Pavao Vujnovac nametnuo se kao jedna od najvećih hrvatskih tvrtki brzim osvajanjem tržišta, dobrim investicijama i kontinuiranom diversifikacijom poslovanja, a najveći izazov će im svakako biti restrukturiranje Petrokemije u kojoj su s Inom preuzeli većinski paket.

Ponuda za Luku Ploče

Plinsko poslovanje koje nosi najveći dio prihoda grupe u odnosu na godinu ranije u 2018. je zabilježilo rast od šest posto. PPD-ovu poziciju ojačava desetogodišnji ugovor s Gazpromom na temelju kojeg imaju osigurano milijardu prostornih metara plina godišnje, što je gotovo polovica ukupnih potreba Hrvatske za plinom. Izvori bliski kompaniji kažu da su te količine u ovom trenutku dovoljne za potrebe domaćeg tržišta, ali ne isključuju mogućnost da se količine koje će nuditi tržištu u skoro vrijeme i povećati.

U razgovorima su sa svim proizvođačima plina u Hrvatskoj pa i kompanijama koje su tek krenule u istraživanje plinskih zaliha o poslovnoj suradnji, a ne isključuje se ni mogućnost suradnje kroz financijsku podršku razvoja proizvodnje. Vujnovac je tijekom prošle godine povećao udjel u Pevecu. Njegova kompanija sada posjeduje 37,5 posto Peveca, a s partnerima drže više od 75 posto plus jednu dionicu tvrtke. Ove godine planiraju povećati vlasnički udjel u Luci Ploče. Kompanija čeka odobrenje AZTN-a za pokretanje postupka inicijalne ponude. U ovoj fazi ne otkrivaju koliku će premiju dioničarima ponuditi ni koliki odaziv malih dioničara očekuju.

Modernizacija Petrokemije

Najveći projekt pak je restrukturiranje Petrokemije koju je PPD u suradnji s Inom preuzeo prošle godine injektiranjem 300 milijuna kuna svježeg kapitala u kutinsku industriju. Iz izvora bliskih PPD-u može se čuti da vjeruju u dobru budućnost Petrokemije te u održivost njezinog branda, ali najavljuju restrukturiranje kompanije u smjeru optimizacije poslovnih procesa i jačanje usklađenosti ponude proizvoda s tržišnim kapacitetima.

U Petrokemiji se može čuti da je restrukturiranje započelo kadrovskim osvježenjima. Naime, kompaniju treba pomladiti s obzirom na to da je prosječna dob među 1567 radnika u 47 godina. Anketa među radnicima pokazala je visok interes za otpremnine međutim vlasnici kompanije neće sve one koji žele otići i pustiti. Čak 260 radnika ima uvjete ta mirovinu. Slijedi modernizacija procesa i informatizaciji poslovanja kutinske tvrtke.

>>Petrokemija Kutina

Ključne riječi

Komentara 2

GE
genex
13:36 27.03.2019.

mic po mic i uskoro će naš premijer letjeti u moskvu na guzoljub putinu. rusi će nam uz pomoć domaćih izdajnika uskoro preuzeti cijelu energetiku a preko agrokora i poljoprivredu.nije čudo da su nas ameri potpuno odj...li.

DO
Dox
11:43 27.03.2019.

Mala firma iz Vukovara iza koje stoji bivši ministar Vrdoljak i Rusi koji preko njega ulaze na mala vrata.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije