Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Energetika

Potražnja za naftom porast će u 2010. godini

nafta
AFP/PIXSELL
16.01.2010.
u 08:35

Svjetska potražnja za naftom ove će godine dosegnuti najvišu razinu od 2007. godine, tome će posebice pridonijeti povećanje potrošnje u azijskim zemljama u razvoju ističe Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Svjetska potražnja za naftom ove će godine dosegnuti najvišu razinu od 2007. godine, tome će posebice pridonijeti povećanje potrošnje u azijskim zemljama u razvoju ističe Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

 Ta agencija sa ulogom energetskog savjetnika u svom izvješću tako procjenjuje da će globalna potražnja za naftom u 2010. porasti za 1,4 milijuna barela dnevno, odnosno na 86,3 milijuna barela.

No, i dalje će, unatoč povećanju od 1,7 posto spram 2009. godine biti manja od 86,5 milijuna barela koliko je iznosila potražnja u 2007. Godini.

"Oporavak naftne potražnje u zemljama OECD-a (Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj) vjerojatno će ostati slabašan", upozorava pritom IEA."Rast potražnje za naftom u 2010. u potpunosti će proizići iz zemalja koje nisu članice OECD-a".

 David Fyfe, čelnik odjela naftne industrije i tržišta pri IEA, ustvrdio je kako hladna zima koja je pogodila mnoge zemlje članice neće imati značajnijeg utjecala na naftnu potražnju. A u 2011. Godini, tvrdi Fyfe porast potražnje bit će dodatnih milijun barela dnevno.

 Cijene sirove nafte na svjetskim tržištima početkom siječnja dosegnule su najviše razine u posljednjih 15 mjeseci od 84 dolara, u okolnostima vala hladnoće koji je zahvatio mnoge zemlje na sjevernoj zemljinoj polutci i potaknuo očekivanja rasta potražnje za naftom.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar mliniški
mliniški
08:56 16.01.2010.

U mojoj mladosti moja obitelj nije plačala:struju,vodu,smeće,TV, telefon benzin.pdv,cestarinu,mostarinu,članarinu,komunalnu naknadu itd.itd, pa sam preživio.Preživjet ću i sada ako se odreknem plačanja benzina.

Avatar sebastian
sebastian
18:59 16.01.2010.

Na svjetu ima dosta nafte, ima dosta nalazista na zemlji koje uopce nisu jos zapocete, znaci nemoze se uopce govoriti o nestasici, to samo govore oni koji hoce da cijene idu gore, mi samo mozemo to da placamo, sto se tice „mliniski“ mi nemoramo da kupujemo naftu ako nemamo automobil, isto tako nam ne treba benzim, vozimo bicikl, loziti mozemo na drva koja nalazimo jos mukte u sumama, jedino trosimo elektriku ako ne kuhamo jela na drva, neplacamo cestarinu niti kazna za parkiranje ako sami pravimo jelo placamo minimum PDV, ako nejdemo po birtijama i punimo kese krcmarima sa skupim picima, voce i povrce u basci imamo mukte, pravimo sami ocat,uzgajamo zivotinje,pravimo kobasice i susimo meso, bascu samo treba obradivati isto tako rakije u svim sortama koje rastu u basci, sa vodom mozem isto tako da zasparamo, sa kisnicom za vrt, pranje vesa i za ispirivanje klozeta, ta voda je isto mukte, ali ne mi idemo u konzum i kupujemo Radensku,Jamnicvu,Vitel,Evian itd. Sve vrste sokova koji nisu na biljnoj bazi nego puni kemiskij sastojaka i secera,jako nezdravno, a ledeni caj mozemo i sami proizvoditi, ali ljudi vole moderno ziviti pa onda placajte vasu ovisnost o bankama koje vas izrabljivaju za kredite, stanarinu, televiziju, telefon,radio,cigarete,drogu, i druge nepotrebne stvari, u konzumu imate 99% nepotrebnih stvari za zivot….to je fakat !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije