Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
investicijski forum

Poslovnjaci teški 10 milijardi USD u Zagrebu

forum u westinu (1)
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
10.10.2011.
u 19:40

Velika su očekivanja Vlade da će strani investitori ući u autoindustriju, turizam, energetiku...

Iako je u Europskoj uniji kriza, ona isto tako može biti šansa za Hrvatsku i privlačenje ulagača te tako omogućiti gospodarski rast i veći iznad prosjeka EU, čulo se je na međunarodnom forumu Invest in Croatia koji je u ponedjeljak počeo u Zagrebu i okupio nekoliko stotina poslovnih ljudi, među kojima i velik broj čelnih ljudi istaknutih kompanija, prema procjenama teških oko 10 milijardi dolara, a koji će u dva dana iznijeti svoja očekivanja oko šansi za privlačenje ulagača u Hrvatsku kao buduću članicu EU te njihove planove investiranja u našu zemlju.

Turizam, energetika, nekretnine... tek su neke od potencijalnih meta ulaganja za koje postoji interes. Kako se čulo, naš ulazak u EU ulagače ohrabruje, jer tamo vrijede isti standardi za sve, a da je upravo kriza šansa za mnoge ulagače moglo se iščitati iz izjave vjerojatno najzapaženijeg gosta foruma Mohameda Althanija, direktora tvrtke Qatar Connect.

– Europa pa tako i Hrvatska je naša sljedeća destinacija ulaganja – rekao je šeik Althani na panelu o utjecaju ulaganja na gospodarski rast, istaknuvši interes za ulaganje u primjerice turizam, energetiku, nekretnine...

Zajednička valuta - loša odluka

Hrvatskoj nije pri tome trenutačno niti minus što nije dio euro zone, a Frank Stronach, osnivač i počasni predsjednik kanadske Magme International ionako je iznio razmišljanje na panelu kako euro nema budućnost.

– Zajednička valuta nije bila dobra odluka i ona neće opstati, jer prevelike su razlike u povijesti i menatlitetu europskih zemalja – rekao je Stronach.

Inače Stronach je nedavno već bio u posjetu našoj zemlji kada je izrazio interes za ulaganje u turizam, a sada se u Vladi nadaju kako bi mogao biti i jedan od značajnih ulagača u auto industriju. Sudionici panela bili su i jasni kako Hrvatska mora omogućiti ulagačima jednostavniji proces ulaganja, utvrditi stretegiju kakve ulagače želi te se u svojoj ekonomiji mora specijalizirati za određena, a isto tako malo manje pričati o korupciji u svakodnevnim temama, jer to odbija ulagače.

– Kada se spomene korupcija, diskusija o ulaganju prestaje, jer financijska zajednica o tome ne želi pričati – rekao je David Fass iz australske investicijske kuće Macquarie Group.

– Ja ne želim potrošiti novac za neko ulaganje, a onda vidjeti da nešto nije u redu. Želim ravnopravnu borbu – nadovezao se je šeik Althani.

Lokalna vlast često kočnica

U uvodnom govoru na otvaranju foruma premijerka Jadranka Kosor istaknula je između ostalog i borbu protiv korupcije kao važnom činjenicom za privlačenje ulagača. Spomenula je i niz mjera i aktivnosti koje je Vlada napravila za olakšavanje pristupa ulaganju a priznala je kako je potrebno i mijenjati ponašanje na lokalnoj razini. Naime, mnogim ulagačima u našu zemlju godinama je među najvećim preprekama upravo kočnica lokalna vlast, koja teško prihvaća strane ulagače.

Iako takvo iskustvo nema turska grupacija Doğuş Holding A.Ş., koja završava ulaganje u šibensku marinu, a pregovara za još dvije na zadarskom području. Predsjednik kompanije Ferit Şahenk potvrdio je kako su promjene po pitanju investicija velike. Njegov kolega Husnu Akhan potvrdio je kako je lokalni partner najbitniji za ulaganje.

– Bez njega ste nigdje. Hrvatska ima potencijale, ali procedura bi morala biti još jednostavnija, a po pitanju marina, ponuda za jahtaše morala bi biti veća – rekao je Akhan novinarima.

Svi su sudionici složni da se Hrvatska mora specijalizirati u određenim gospodarskim područjima, pa čak i osnovati po tom pitanju manje fakultete, mišljanja je David Fass, a šeik smatra kako samo stvaranjem vlastitih proizvoda možemo konkurirati na tržištu, pri čemu je Stronach spomenuo primjerice važnost ulaganja u turizam i zdravu domaću hranu, za kojom potražnja na tržištu raste.

Domaćin foruma i jedan od panelista potpredsjednik Vlade Domagoj Ivan Milošević potvrdio je velika očekivanja od ulaganja ulaskom Hrvatske u EU čime će nam se otvoriti tržište od 500 milijuna novih potrošača, kao i sredstava od strukturnih fondova EU.

Komentara 142

Avatar Sor@n
Sor@n
23:24 10.10.2011.

Uz to.... teški kriminalci. use nase i podase.

JA
jalnus
19:58 10.10.2011.

Stronach je velik, njegovo ulaganje i pamet su legendarni u Kanadi. On je istina za razliku od emigrantske bande koja je pokupovala tvornice u hrvatskoj zabadava..

OB
-obrisani-
22:42 10.10.2011.

Možda Autoindustrija drvenih ili papirnatih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije