Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poslovni uzlet

Treba iskoristiti trend energetske učinkovitosti

19.02.2014.
u 11:31

Male i srednje tvrtke iz sektora energetike najproduktivnije su u zemlji, a ukoliko takve žele ostati trebale bi se orijentirati na energetsku učinkovitost, zelenu energiju i izvoz.

Male i srednje tvrtke iz sektora energetike najproduktivnije su u zemlji, a ukoliko takve žele ostati trebale bi se orijentirati na energetsku učinkovitost, zelenu energiju i izvoz.

Misle to naši sugovornici koji se bave tom djelatnošću, iako su pomalo skeptični kada ja u pitanju poslovanje u ovoj godini."Energetika je prošle godine bilježila zadovoljavajuće stope rasta, prije svega zahvaljujući otvaranju tržišta električne energije, ali i povijesno niskim cijenama energenata", kaže nam Zdravko Ivčić, direktor tvrtke NOX koja se bavi distribucijom električne energije. Ova godina, dodaje, donosi neizvjesnost, a dobar poslovni rezultat ovisit će o stabilnosti poslovnog sustava i korisnicima. S obzirom da male i srednje tvrtke iz ovog segmenta, njih ukupno 606, ostvaruju prihod od 1,36 milijuna kuna po zaposlenom) zasigurno je da će ih na tržištu biti još. Njihovo širenje, s obzirom na volumen poslovanja, Ivčić vidi u dva smjera."Treba iskoristiti aktualni trend energetske učinkovitosti, odnosno, orijentirati se na tehnološka rješenja koja omogućuju uštedu energije.

Drugi smjer je okretanje izvozu i to prije svega u regiji", smatra Ivčić dodajući da bi tvrtke koje se bave energetskim inženjeringom u susjedstvu trebale ponuditi svoja rješenja, jer je energetska učinkovitost u tim zemljama na znatno lošijoj razini nego u Hrvatskoj. I Ivica Mikšić, direktor tvrtke TTK, koja se bavi proizvodnjom energetske opreme, smatra da je ključ uspjeha malih i srednjih tvrtki koje se bave energetikom u izvozu."Izvoz je rješenje jer je Hrvatska malo tržište na kojem je i puno stranih tvrtki. Potencijal vidim za tvrtke koje se bave proizvodnjom opreme za proizvodnju energije iz biomase. Naime, u Hrvatskoj je šest bioenergana, od kojih samo tri rade, a tek jedna ima opremu proizvedenu u Hrvatskoj", upozorava Mikšić.

Šanse za oporavak gospodarstva vidi i u biomasi koja se iz Hrvatske uglavnom izvozi."Izvezemo milijun tona biomase godišnje. Apsurdno je da se od te iste biomase u inozemstvu proizvodi energija koju onda uvozimo. Mogli bismo otvoriti 50-ak energana što bi zaposlilo nove ljude i potaknulo proizvodnju", smatra Ivčić. Osim energetike, vrlo lukrativan pokazao se i sektor telekomunikacija u kojem su mali i srednji poduzetnici ostvarili najveću dobit po zaposlenom, iako će zaposleni u tom sektoru reći da situacija i nije tako blistava. Veći prosperitet bi im osigurao razvoj i širenje u smjeru novih tehnologija, prvenstveno optičke telekom mreže.

"Telekomunikacije su postale egzistencionalna potreba. Ako ne komunicirate ne možete se baviti nikakvom gospodarskom djelatnošću", objašnjava Darko Tušek, vlasnik tvrtke Inukom objašnjavajući razloge dobrog poslovanja tvrtki koje se bave tom djelatnošću. Ipak, dodaje da je kriza vidljiva i u tom sektoru."Veliki potencijal leži u takozvanim 'Fiber to the Home' mrežama koje bi optička vlakna trebala dovesti u sva kućanstva. U takve bi projekte trebale investirati velike korporacije, koje bi za sobom povukle i veliki broj kooperanata", napominje Zoran Urh, direktor tvrtke Iteratio dok Tušek dodaje kako je investiranje u optičku infrastrukturu trenutno rizično, jer su projekti uvođenja optike u sve dijelove zemlje trenutno odgođeni pa će s time pričekati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije