Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolumna

Politička demagogija jedna je od ključnih opasnosti za rast i razvoj

Ivan Mravak, predsjednik uprave HEP-a
Nikola Čutuk
Autor
Gojko Drljača
11.03.2010.
u 07:00

Politička demagogija koja gladnim siromasima poručuje da ograničava i reže plaće najvećim državnim direktorima krajnje je neodgovorna i zastrašujuće opasna.

U silnim raspravama oko toga što treba napraviti da iziđemo iz krize, ponekad se spomene potreba obračuna s političkom demagogijom, ali ni najodgovorniji u ovoj zemlji, pa i mnogi u medijima, ne shvaćaju koliko smo duboko ogrezli u demagoško te stoga vrlo iskrivljeno percipiranje stvarnosti. Primjerice, u analizi neslužbenih informacija s prošlotjednog sastanka poslodavaca i premijerke Kosor nitko se nije ozbiljno uhvatio poruke HUP-ovaca kako je nerealno očekivati da direktori najvećih javnih sustava u Hrvatskoj rade za 15-ak tisuća kuna. A politička demagogija koja gladnim siromasima poručuje da ograničava i reže plaće najvećim državnim direktorima krajnje je neodgovorna i zastrašujuće opasna.

Vjerojatno je i svakom menadžeru početniku jasno kako je glupo na sebe preuzeti odgovornost restrukturiranja, primjerice, jednog HEP-a, a za to dobivati naknadu od nekih 2-3 tisuće eura ili jednu prosječnu zapadnoeuropsku plaću. Sasvim je jasno da se oni najsposobniji menadžeri neće hvatati najodgovornijih fotelja u državnim tvrtkama jer je jasno da u privatnom sektoru mogu financijski proći znatno bolje čak i na puno nižim menadžerskim pozicijama. Bilo koji direktor u HEP-u sigurno je izložen strahovitim medijskim, političkim i sindikalnim pritiscima. Ima, naravno, iznimnu odgovornost. O tome koliko je pametan, odlučan i vješt ovisi hoće li HEP godišnje imati dobit od 500 ili, zašto ne, milijardu kuna. Ako je glavni direktor HEP-a nesposoban, nepošten i neodgovoran, minus HEP-a godišnje lako može biti također 500 do milijardu kuna. Govorimo, dakle, o čovjeku koji u deset godina može napraviti razliku od 10-20 milijardi kuna, a želimo ga plaćati 2-3 tisuće eura.

Ma potpuno je jasno da se nikada i ni pod koju cijenu ne smijemo pomiriti s imenovanjem nesposobnog ili polusposobnog kadra u preostalim javnim poduzećima i državnim tvrtkama, ali je iz našeg javnog poimanja toga koliko treba plaćati direktore sasvim jasno da smo se davno poprimili s tim strašnim stanjem. Ne sjećam se ni jedne oštre javne reakcije protiv ograničavanje menadžerskih plaća u državnim tvrtkama, a tako nešto destimulirajuće mogao je napraviti netko potpuno neupućen u principe upravljanja, kako državom tako i poduzećima. Sjećate li se primjera gradonačelnika jednog zagorskog gradića koji je radio za plaću od 4500 kuna? Je li ikomu promakla činjenica da je taj “skromni čovjek” kroz lokalne radove u cestogradnji zdimio na desetke milijuna kuna? Je li itko nakon toga zaključio da male plaće nisu dobre plaće? Dobre plaće su velike plaće.

Komentara 3

OB
-obrisani-
12:28 14.04.2010.

interesantan clanak ali ipak nedovrsen...

LI
light
11:40 14.03.2010.

...nasljednik \"skromnog covjeka\" sadasnji gradonacelnik malog zagorskog gradica udruzio se s \"postenim covjekom\" i zajednickim snagama odricu se crkavice od 4.500 rochatinskih kjun u korist udruge \" zagorje zutra \"... ...imaju vec i riznicara...

OB
-obrisani-
08:33 11.03.2010.

Ono što su privatne tvrtke odavno shvatile jest činjenica da svoj opstanak i prosperitet temelje na ljudima koji u njima rade. Nitko, osim skorojevića se rado ne odriče kvalitetnih ljudi. Kako prolaze oni kojima su ljudi u firmi zadnja rupa na svirali i koji misle kako samo znaju najbolje, pokazuje slučaj firme Pevec. Za dobrim konjima se prašina diže, a za dobrim ljudima je jagma. Logika govori kako se korupcija suspreže visokim plaćama, a potiče niskim. Isto tako ni za jednog čovjeka nema boljeg motiva da radi više, pametnije, bolje do stimulacije vezane za rezultate rada. Nitko me ne može toliko malo platit\' - koliko malo mogu radit\'. Ali pametne firme te uvijek mogu platit\' onoliko koliko im možeš doprinijeti da svojim znanjem i radom mogu zaradit!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije