Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spas posrnulih

Plan Europske središnje banke za pomoć irskim bankama

ECB
REUTERS
28.03.2011.
u 09:50

Ovaj potez dolazi u trenutku kad se Irska priprema objaviti rezultate novog kruga „stres testova“ na svojim bankama namijenjenih da se procijeni točan iznos kapitala potrebnog za nastavak djelovanja četiri najveće banke

Europska središnja banka priprema plan za opstanak posrnulih irskih banaka u srednjoročnom razdoblju. Novi plan trebao bi zamijeniti korištenje takozvanog Fonda za hitnu pomoć likvidnosti, a nudi mogućnost kreditiranja središnje banke kada su određene banke suočene s kratkoročnim hitnim situacijama, što je već važan oblik financiranja za irske banke od prošlog ljeta. Od veljače, irska središnja banka je koristila čak 60 milijardi eura sredstava iz Fonda za hitnu pomoć likvidnosti, uz dodatnih 117 milijardi eura dobivenih od Europske središnje banke. To je otprilike trećina svih dospjelih kredita Europske središnje banke, koja je ovo odbila komentirati.

Ovaj potez dolazi u trenutku kad se Irska priprema objaviti rezultate novog kruga „stres testova“ na svojim bankama namijenjenih da se procijeni točan iznos kapitala potrebnog za nastavak djelovanja četiri najveće banke. Rezultati "stres testova" trebali bi biti objavljeni u četvrtak, a prema pisanju nedjeljnog Business Posta, trebali bi pokazati manjak kapitala banaka od 18 do 23 milijarde eura, što je mnogo više od 10 milijardi eura koje su procijenile Europska unija, Međunarodni monetarni fond i Europska središnja banka, ali i manje od 35 milijardi eura koliko su procjenjivali analitičari.

Europska središnja banka mogla bi uskoro najaviti stvaranje tzv. Instrumenta za banke u restrukturiranju, koji bi trebao regulirati postojeće stanje i kupiti vrijeme za „čišćenje“ irskog bankarskog sustava. On će zasigurno biti vezan uz stroge uvjete za korisnike, koji će stalno biti pod revizijom upravnog vijeća Europske središnje banke.

Naime, korisnici sredstava iz postojećeg Fonda za hitnu pomoć stvaraju novac i o tome obavještavaju ostatak vijeća, dok će s novim načinom financiranja korisnici, poput Irske, biti pod centraliziranom kontrolom. Zasad je nejasno koliko će vremena trebati za završetak ovog programa.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije