Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve veće razlike

Plaće hrvatskih radnika padale su najdrastičnije od svih u EU

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
30.08.2017.
u 22:23

Ogluše li se poslodavci i Vlada na zahtjeve za većim plaćama, bit ćemo odlučni u poduzimanju akcija, kaže šef SSSH Mladen Novosel

Razlike među plaćama radnika u istočnim zemljama EU i plaća u zapadnoeuropskim članicama sve su drastičnije.

U deset istočnih članica plaće su više nego upola manje, iznose trećinu, petinu pa i desetinu od iznosa prosječne zapadnoeuropske plaće. U Hrvatskoj su plaće 2016. godine iznosile 36,9% od prosječne zapadnoeuropske plaće. Taj je udio 2008. godine iznosio 43,5% pa Hrvatska bilježi najdramatičniji pad plaća od 2008. naovamo, pokazuje jučer objavljeno istraživanje Europskog sindikalnog instituta (ETUI).

Nadoknaditi izrabljivanje

Upravo je 2008., kada je počela kriza, bila prijelomna za trend postupnog približavanja istočnoeuropskih plaća zapadnima, kakav se bilježi od 1995. Kriza je ukinula konvergenciju plaća 11 siromašnijih država članica EU, piše Social Europe. Od tada su se u šest tih država razlike u plaćama povećale. Osim u Hrvatskoj, pad plaća zabilježen je i u Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Sloveniji. Slovenija pak jedina ima plaće koje premašuju polovicu zapadnoeuropskog prosjeka (60%) i njihove su tek jedan postotni poen pale u promatranom periodu. Bugarska je na dnu ljestvice, ali istodobno bilježi najveći rast plaća, 5,9%. Osjetniji rast bilježi i Estonija (5,3%).

Reagirala je Esther Lynch, tajnica Europske konfederacije sindikata (ETUC), ocijenivši ove razlike šokantnima i rezultatom izrabljivanja radnika.

– U krizi su na istoku EU zamrzavanja i snižavanja plaća bila raširenija, a povećanja plaća manja jer su se poslodavci mogli lakše s time provući. Naravno, razlike u produktivnosti i troškovima života znače da plaće neće biti iste, no to ne objašnjava tako velike razlike. Radnici u istočnom EU trebaju povećanje plaća veće od inflacije i rasta produktivnosti kako bi se nadoknadilo prijašnje izrabljivanje. EU i nacionalne vlade trebali bi poticati kolektivno pregovaranje i snažne sindikate i organizacije poslodavaca. Multinacionalne kompanije na istoku EU trebaju isplaćivati pravedne plaće te poštovati pravo radnika na kolektivno pregovaranje. Mnoge od tih kompanija jako su dobre kad je riječ o poštovanju sindikalnih prava u svojim matičnim zemljama, ali to nije slučaj kada dođu na istok EU – rekla je dodavši da treba povećati i minimalne plaće.

Industrijske akcije

Povećanje minimalne plaće na 50% prosječne traži i SSSH. Traži i općenito rast plaća da bi se podigao životni standard građana i njihova kupovna moć, što će utjecati na daljnji ekonomski rast.

– Ako poslodavci i Vlada hitno ne prihvate naše zahtjeve, Hrvatskoj prijeti ozbiljan rizik da ostane zalijepljena na europskom dnu s niskim plaćama, a da na vrhu budemo samo po brojkama o iseljavanju. I dok slušamo o turističkim rekordima, rastu BDP-a, ne možemo više prihvatiti tvrdnje da još nije došlo vrijeme za rast plaća i oporavak radnika. Sadašnje stanje neodrživo je ekonomski, socijalno i moralno. Ako se hitno ne poduzmu odgovarajući koraci, bit ćemo odlučni u poduzimanju industrijskih i drugih akcija. Vrijeme je da se stane na kraj izrabljivanju radnika – upozorava Mladen Novosel, šef SSSH.

Komentara 13

CA
carlo20
23:04 30.08.2017.

Zanimljivo kako mediji kada imamo rast BDPa i rast plaća u 2017. šire apatiju i depresiju i prodaju nam statističke podatke iz vremena Milanovića kada je sve živo padalo, ali mediji tada nisu prodavali apatiju i depresiju već Milanovićev slogann "Hrvatska raste". Uglavnom, imamo rast BDPa, a poreznom reformom početkom 2017. prosječna plaća u Hrvatskoj je 814€ ili 80€ veće u odnosu na 2016. Mađarska je objavila da je kod njih prosječna plaća za lipanj 650€, u Sloveniji 1050€, u npr. Srbiji prosječna plaća je 350€. Hrvatska se itekako popravlja u 2017. u odnosu na 2016., a pogotovo kada se 2017. usporedi s razdobljem Milanovićeve katastrofalne vladavine, ali medijima pozitiva u 2017. ne odgovara i stalno nas bombardiraju nekakvim podacima iz vremena krize o kojima u vrijeme vladanja partije nije bilo govora.

MO
mobitel20
23:06 30.08.2017.

Kako i tekst kaze, rijec je o ISTRAZIVANJU ultralijevog sindikalnog udruzenja po narudzbi ovdasnjeg najcrvenijeg sindikata- najizravnijeg pravno-imovinskog sljednika laznog sindikata iz vremena Kom. Partije ! Podaci Eurostata su provjerljivi podaci i oni nisu nikakva kvazi istrazivanja! Nase place suu u rangu plus-minus 10% u odnosu na drzave "Nove Europe" koje su usle u EU 2004. a ZNACAJNO su vise od Ruminjske i Bug. koje su usle 2007. Svi oni puno vise koriste clanstvi u EU, a vazno je reci da nisu imale triskove rata , razaranja i obnove u najizravnijem smislu od 34 milijarde $, a "ubijeni" turizam lagano dizemo tek 10-12 godina. Sve je ovo provjerljivo, kao i da je u "paklu" ostataka bivseg "regiona" najmanje DUPLO gore po svim parametrima ! Dakle, jugonacionalisticko trolanje u stili "unisti nas Rvatska", "bolje bi bilo skupa" i ostale blasfemicne aluzije su sastavni dio hibridnog rata u kojemu se nalazimo. Tu su i te "antifa" teme, Srbija NATO ili ne, Bosnjaci EU ili Turska, USA ili "neutralnost" pod ruskim patronatom itd...Dakle, jugonacionalisti, pozdravite Seseljevca Vucica i Milosevicevog komunjaru Dacica, a mozete i velikobosanske kvazi lijeve ekstemiste tipa Suljagica, Komsica, Reufa izd...Bakirove muje mi cemo sami pozdrqviti, oni rade za nas, hehehe

LE
LeandroZG
22:43 30.08.2017.

Novosel, nisu potrebne nikakve akcije, ljudi idu vani, a ovi nece imati koga zaposliti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije