Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kadrovske promjene

Peruško smijenio Irenu Weber, ali ona ostaje u Agrokoru

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
15.10.2019.
u 15:01

Vrijedna imovina, poput cijelog Mercatora i nekih tvrtki iz regije, i dalje je u vlasništvu starog Agrokora

Na prijedlog glavnog izvršnog direktora Fortenove odbor direktora kompanije smijenio je s dužnosti zamjenice izvršnog direktora Irenu Weber. Nenadana smjena formalno je provedena telefonskom sjednicom odbora direktora.

Tijelo trenutačno ima sedam članova s pravom glasa. Peruško se, s obzirom na to da se glasovalo o njegovu prijedlogu, nije izjašnjavao, a odluka je donesena nakon podulje rasprave i uz jedan suzdržani glas. Peruško je u izjavi vezanoj uz opoziv Weber istaknuo kvalitetu njezina rada, ali po uobičajenoj korporativnoj praksi nisu izneseni razlozi razlaza dvojca koji je nakon odlaska Ante Ramljaka vodio kompletnu nagodbu vjerovnika Agrokora, a potom nakon ulaska novih vlasnika i promjene imena najveće hrvatske kompanije nastavio voditi tvrtku.

Ostaje u Agrokoru

– Zahvaljujem gospođi Weber na iznimnom doprinosu koji je dala postizanju nagodbe vjerovnika Agrokora i formiranju Fortenova grupe kao zamjenica izvanrednog povjerenika i kao izvršna direktorica u novoj kompaniji. Gospođa Weber podnijela je velik dio tereta izuzetno teškog procesa zaključenja postupka izvanredne uprave u Agrokoru te je znatno pridonijela njegovu uspjehu. Također, odigrala je važnu ulogu u ustroju i organizaciji Fortenova grupe. Na tome joj u svoje osobno ime, kao i u ime svih ključnih dionika iskreno zahvaljujem, a u ime Upravnog odbora želim joj puno uspjeha u daljnjem radu – poručio je Peruško u priopćenju stiglom iz tvrtke. Međutim, ovo nije kraj suradnje dvoje menadžera jer Weber ostaje zamjenica izvanrednog povjerenika Agrokora. Mnogi su, naime, zaboravili da ta tvrtka i dalje formalno postoji, ali i nju valja voditi jer je vrijedna imovina poput cijelog Mercatora, ali i nekih tvrtki iz regije i dalje u vlasništvu starog Agrokora.

Sberbank još ne prodaje

Weber je, kao uostalom i Peruška, na pozicije u Agrokor na prijedlog Vlade imenovao Trgovački sud u Zagrebu pa je s te dužnosti mora smijeniti isto tijelo. Može se čuti da Vlada ne namjerava smijeniti Weber, već da želi da i dalje ostane na toj poziciji. Neslužbeno se može doznati i da za Weber u Fortenovi neće tražiti zamjenu, nego će se njezina pozicija ukinuti. U tim izvršnih direktora već su ušli Siegfried Ganshorn, odgovoran za maloprodaju, Vlado Čondić Galiničić zadužen za proizvodnju, dok će na čelno mjesto poslovne grupe prehrana uskoro doći novi menadžer. Iako njegovo ime još nije poznato, navodno je riječ o osobi iz međunarodnih krugova.

U poslovnim se krugovima nagađa i da bi Vladimira Bošnjaka, koji radi na poziciji šefa financija kompanije, mogao zamijeniti strani menadžer, no u kompaniji tvrde da Bošnjak ostaje na svome mjestu.

Kadrovske promjene u Fortenovi nisu novost u posljednjim mjesecima u kojima su novi vlasnici preuzeli upravljanje nad tvrtkom.

Naime, prije nekoliko su se tjedana iz odbora direktora, koji inače broji devet članova, povukli Kelly Griffith, koji je predstavljao Knighthead Investments, i Daniel Michael Böhi, nezavisni član odbora, a na njihova su mjesta došli Paul Bastone, koji će zastupati najvećeg kreditora HPS Investments, te Alexander Torbakhov, kojeg je imenovao Sberbank. Tim je promjenama najveći pojedinačni vlasnik Sberbank pojačao svoju poziciju u odboru direktora, krovnom tijelu koje donosi najvažnije odluke u kompaniji pa sad imaju tri od devet članova. Zasad su to sve promjene koje očekuju menadžment Fortenove.

Sberbank kao vlasnik paketa od 39,2 posto udjela u Fortenovi ne skriva da ima namjeru u nekom trenutku prodati svoj udjel i na taj način vratiti dio od uloženih 1,1 milijardu eura u nekadašnji Agrokor.

Iako imaju nekoliko ponuda na stolu, kako doznajemo, pregovori ni s jednim ponuđačem nisu otišli tako daleko da bi se mogla očekivati brza prodaja. Stoga možemo očekivati da će predstavnici ruske najveće državne banke i dalje voditi ključnu riječ u poslovanju kompanije. Kako je najavio Maksim Poletajev, predsjednik odbora direktora Fortenove, nastojat će raditi na jačem plasmanu proizvoda Fortenove na ruskom tržištu te jačati poslovanje kompanije.

Komentara 2

AN
antonelić
15:56 15.10.2019.

zašto se smjenjuju ljudi ( žene ) koji su krvavo radili da bi se spasio agrokor ... a rezultati se vide : ukupni dug porasao sa 7 na 8,4 milijarde eura , granični dug dobavljačima je odgođen na neodređeno , grupa borg i lješinarski fond se naplaćuju uredno .... itd ... itd ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije