Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liderova ljestvica

Ovo su najmoćnije žene hrvatskog biznisa!

biznis žene
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/5
05.12.2013.
u 16:58

Deveti izbor za 300 najmoćnijih žena u hrvatskom gospodarstvu nije donio veća iznenađenja među prvih deset menadžerica, ali je zamijećeno da se moć koncentrira u rukama sve manjeg broja tvrtki.

Deveti izbor za 300 najmoćnijih žena u hrvatskom gospodarstvu nije donio veća iznenađenja među prvih deset menadžerica, ali je zamijećeno da se moć koncentrira u rukama sve manjeg broja tvrtki.

Naime, analiza koju je za Lider izradio Bisnode pokazuje da su na top 300 listi žene iz 184 tvrtke dok je lani u izboru bilo 209 tvrtki. Opada i upravljačka moć je tvrtke koje vode te žene imaju sve manje prihode. Vrhunac im je bio 2010. kada je tristotinjak najuspješnijih žena upravljalo sa 34,5 milijardi kuna, dok je lani taj iznos pao na svega 26,6 milijardi kuna, što je oko osam posto BDP-a. Međutim, ove su žene tek iznimka u muškom svijetu jer na vodećim pozicijama ih ima manje od 6 posto iako su obrazovanije i brojnije od muškaraca.

"Predrasuda je da su lijepe žene glupe"

Porazan je i podatak da ima dvostruko više poduzetnika od poduzetnica jer dokazuje da su žene manje odvažne krenuti u posao. Savladati prepreku u sebi i predrasude prema drugima, potez je koji treba učiniti na putu prema uspjehu, savjetovala je ženama iskusna psihologinja Mirjana Krizmanić koja tvrdi da su žene žrtve vlastitih predrasuda. Istraživanja su tako pokazala da žene ne vjeruju ženskim menadžerima i da bi, u slučaju da mogu, radije izabrale kolegu nego kolegicu za šefa.

Predrasuda je, kaže Krizmanić, i da su lijepe žene glupe. Zapravo rezultati studija uvjeravaju da se lijepe žene ne libe pokazati svoje sposobnosti pa su im rezultati u testovima inteligencije bolji. Za manji angažman u poslovnom svijetu možda nije odgovorno samo samopouzdanje već i obiteljske obveze. Europska statistika pokazuje da žene više od muškaraca rade na odgoju djece i kućanskim poslovima. U Hrvatskoj tim poslovima posvećuju 30 sati tjedno više nego njihovi partneri.

1. LJERKA PULJIĆ – starija izvršna dopredsjednica Agrokora

Drži je se najmoćnijom ženom biznisa ne samo zbog pozicije već i energije te liderskih sposobnosti kojima osvaja muški svijet

2. GORDANA KOVAČEVIĆ – predsjednica uprave Ericsson Nikola Tesle

Ova menadžerica zalaže se za promicanje izvrsnosti i koristi poziciju da promovira inovativnost

3. LADA TEDESCHI FIORIO – dopredsjednica Nadzornog odbora Atlantic grupe

Dionice u nekad obiteljskoj, a danas jednoj od najvećih tvrtki svrstale su je među najbogatije Hrvatice

4. IRENA JOLIĆ ŠIMOVIĆ – članica uprave HT-a

Jedna od najprofitabilnijih tvrtki u državi, HT, bira kadrove, a za ljudske resurse zadužena je upravo ova biznismenka

5. MLADENKA GRGIĆ – predsjednica Nadzornog odbora Euroherca

Nadzire Euroherc, ali ima istaknute funkcije i u drugim tvrtkama unutar Agram koncerna

6. IVA BALENT – direktorica marketinga Agrokor koncerna

Upravlja najvećim marketinškim budžetom u državi i na taj način postavlja trendove

7. ANĐELKA BUNETA – predsjednica uprave Fine

U zadaću je dobila počistiti stanje u hrvatskom gospodarstvu. Odgovorna je za predstečajne nagodbe te blokade i ovrhe

8. VEDRANA JELUŠIĆ KAŠIĆ – direktorica EBRD Hrvatska

Iskusna bankarica preuzela je ured razvojne banke u Hrvatskoj i odmah najavila rekordne iznose kreditnih linija za biznis

 9. MALIN ELISABETH HOLMBERG – predsjednica uprave Tele 2

Šveđanka je gotovo dvije godine na čelu trećeg operatera u državi koji se bori s krizom na tržištu

10. ĐOZI HEBERLING – članica uprave Plodina

Plodine su zasjele na mjesto druge najveće trgovačke kompanije, a dok se ruše zarade drugih, njezina tvrtka raste.

>>Ovo je 16 priča o uspjehu! Izvozom pobjeđuju krizu

Komentara 8

Avatar OUT OF THE BOX
OUT OF THE BOX
17:35 05.12.2013.

iiihihiiihi žene u odborima jer su im muževi vlasnici....to je onak deplase govoriti o uspjehu....da, dobro su se udale kak to da moja bivša žena više nije nekaj otkad mi nije žena? to vam je otprilike to rangiranje uostalom....osim tesle.....svile.....svi neki uvoznici i prekupci....proizvodnja nix

TE
TechnoCroat
17:48 05.12.2013.

Pa nije bas neka lista. Gdje su poduzetnice? Ovo nije lista najuspjesnijih zena nego lista visokih pozicija u polumonopolistickim firmama, tko god bio u toj fotelji bi se nasao na toj listi.

KI
Kissinger
17:17 05.12.2013.

Ajoj uspješnih žena , pa to sve članice nadzornih odbora monopolističkih firmi. Niti jedna ne upravlja ničim stvorenim svojom idejom i da sama gura taj svoj proizvod , ideju. Još jedna ekipa lažnih vrhunskih menadžera, ovaj put žena. Gdje suu one što su stvarno samostalne i odlučuju direktno o uspjehu svoje kompanije , a ima ih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije