Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poskupjele sirovina, ambalaža...

Inflacija zahvaća i omiljene svinjske delicije: Pršut će poskupjeti i do 30 posto!

Pula: Nakon niza kišnih dana, sunce je konačno vratilo Puljane na ulice
Foto: Sasa Miljevic/PIXSELL
1/5
22.04.2022.
u 13:24

Cijena sirovine za pršut, odnosno svinjskoga buta ove je godine proizvođače koštala od 30 do 50 posto više nego lani pa će zbog toga poskupjeti i gotov proizvod. A kada se u to ubroje troškovi energenata, ambalaže, rada..., cijene bi mogle rasti oko 30-ak posto

Svjedoci smo svakodnevnih poskupljenja namirnica, energenata i ostalih potrepština za život, a čini se da takvu sudbinu čekaju i delicije proizvedene od svinje. Iako je cijena pršuta i dalje ista, od jeseni bi taj omiljeni suhomesnati proizvod mogao znatno poskupjeti. 

Cijena sirovine za pršut, odnosno svinjskoga buta ove je godine proizvođače koštala od 30 do 50 posto više nego lani pa će zbog toga poskupjeti i gotov proizvod. A kada se u to ubroje troškovi energenata, ambalaže, rada..., cijene bi mogle rasti oko 30-ak posto.

- Cijena sirovina je otišla gore, no pršut neće poskupjeti baš 50 posto kao što govore, u to čisto sumnjam. Pršut ipak treba moći i prodati, mi što proizvedemo, moramo i prodati, ljudi mogu podnijeti veću cijenu, no pitanje je koliko veću - kaže nam Paolo Jelenić, poznati istarski pršutar i predsjednik Udruge proizvođača istarskog pršuta. 

Foto: Duško Marušić/Pixsell

 

- Dok smo punili pršutane sirovina je bila još na nivoima kakve su bili i lani, no nakon toga su krenula ta poskupljenja. Lopatica je poskupjela 10 kuna po kilogramu što je ogromno poskupljenje, to je 33 posto viša cijena. No, sve ovisi o tome koliko se proizvede, a koliko se traži, to diktira tržište. Vidjet ćemo kako će biti, no smatram da bi cijene maksimalno 30 posto mogle otići gore - kaže Jelenić.

Da će pršut poskupjeti uvjeren je i Zoran Ćevid, vlasnik tvrtke Drniške delicije Maran, inače nagrađivani hrvatski pršutar. 

- Poskupjele su sirovina, energenti, ambalaža, koliko će ići gotovi proizvod, to je upitno, ali definitivno je prostor sužen po pitanju toga. Koliko će tko imati hrabrosti podići cijenu od straha da se ne proda, ili će raditi s manjim maržama, to je individualno - kaže Ćevid i uvjerava kako cijena njegovog pršuta zasad neće rasti, no iduća jesen je upitna. 

- Iduću jesen, kad dođe nova roba koju smo skupo platili, vjerojatno će cijene ići gore. Koliko, teško je u ovom trenutku reći. Sirovina je poskupjela od 30 do 50 posto, energenti se troše, komore nam rade, gorivo... Nama je gorivo isto ozbiljna stavka, pogotovo nama koji radimo dostave, razvozimo robu... Ambalaža nam je poskupjela skoro 100 posto, sve to utječe na cijenu - kaže nam Ćevid te ističe kako nitko ne priča o poskupljenju pancete koja je najtraženija. 

- Nitko ne priča da nam je panceta poskupjela 60 posto. Panceta se najviše prodaje. Što će biti na ljeto, ne znam. U ozbiljnom smo problemu, što će biti i kako će biti, to će svatko odlučiti sam za sebe, definitivno nam je prostor sužen. Pokušat ćemo što manje dizati cijene, no neke stvari su neminovne. Svjesni smo mi svi situacije gdje živimo. Cijene će sigurno rasti bar minimalno, ali ne usudim se prognozirati koliko - zaključuje drniški pršutar. 

Izvršni direktor Klastera hrvatskog pršuta Ante Madir smatra kako će proizvođači biti primorani dignuti cijene. 

- Pršutari i svi prerađivači sigurno će podignuti cijene jer će u protivnom raditi s gubitkom. Osobito oprezni moraju biti proizvođači pršuta jer je njihova proizvodnja dugotrajna, proces proizvodnje pršuta traje najmanje 12 mjeseci pa do dvije godine. Oni moraju osigurati obrtna sredstva na duže staze. Može im se dogoditi da im troškovi proizvodnje pojedu obrtna sredstva. Mislim da će se cijene korigirati i da će pratiti trendove. U svakom slučaju povećanje cijene gotovog proizvoda za sada neće u istom postotku pratiti povećanje svježeg mesa, jer kada bi tako bilo cijena za kilogram pršuta s kosti iznosila bi 150 kuna - rekao je Madir, a cijeli intervju s njim možete pročitati ovdje.  

Komentara 6

PO
Polarus
14:40 22.04.2022.

Ajde da napabvljate svonjetinu u Hrvatskoj... još bi nešto i rekao... nego je kupujete u Srbiji i Mađarskoj... radite s ekstraprofitima i sad tu kmečite kako morate dignuti cijene... za koliko dignete... za toliko će vam ujedno i pasti prodaja... pa će vam ostati neprodanog dosta... ljude možete muzti do određene granice... ali dalje od toga više ne...

BE
Beyonder
19:11 22.04.2022.

Šta se tu ima cijena dizat?? Najmanje zaradi čovjek koji je te svinje uzgojio, hranio, liječio pa mesar koji to obradi dok ovi pršutari stave začine i ostave da se suši i zrije. Mesar sam po struci pa znam što pričam.

BA
Bambaulo
16:25 22.04.2022.

1 promil naših proizvedenih pršuta vrijedi, ostalo je jednom riječju - smeće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije