Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koprivnica

Novu Podravkinu upravu morat će imenovati Trgovački sud?

'za unu......07. 10. 2008 sabor/svecana sjednica sabora povodom dana neovisnosti/ kosor i friscic Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list'
'Zeljko Hladika/Vecernji list'
26.05.2010.
u 19:30

Šef Nadzornog odbora Ljubo Jurčić kazao da "izborne" sjednice neće biti danas i sutra, pa ostaju još samo subota, nedjelja i ponedjeljak, kada aktualnoj upravi istječe mandat.

Višetjedna farsa s izborom nove Podravkine uprave prerasta u prvorazredni skandal i prijeti da dovede do presedana hrvatskih razmjera. Ako Nadzorni odbor upravu ne izabere do ponedjeljka, kada staroj istječe mandat - a rješenja ni izdaleka nema na vidiku - upravu će postaviti Trgovački sud. To će označiti konačan slom modela upravljanja u koprivničkoj kompaniji kakav joj je već donio nepopravljivu štetu.

Kabinet

Ljubo Jurčić, šef NO-a, jučer je potvrdio kako "izbornu" sjednicu toga tijela neće sazvati ni za danas niti za sutra, pa teoretski ostaju još samo subota, nedjelja i ponedjeljak.

To i dalje objašnjava tvrdnjom kako se sučeljeni suvlasnici Podravke - država i mali dioničari s jedne te institucionalni investitori s druge - još nisu dogovorili o "raspodjeli kolača".

Međutim, sada više nije samo nedopustiva činjenica da će Podravku upravu ponovno postaviti politički centri moći, sada je i sablažnjiv način na koji se to misli učiniti.

Na osnovi čega će članovi Nadzornog odbora odlučivati o šefu i članovima uprave? Kada se bira portir u Podravki, razgovara se s kandidatima i odabere najbolji. Kada se bira uprava - toga nema.

I vrapci na granama znaju da se o Podravkinoj upravi odlučuje u kabinetu premijerke Jadranke Kosor. Ona, očito, nije uspjela pomiriti zahtjev mirovinskih fondova da im pripadne utjecaj adekvatan njihovom vlasničkom udjelu i ultimatum šefa HSS-a Josipa Friščića da na čelu tvrtke ostane sadašnja garnitura.

Za i protiv

Jedini službeni kandidat zasad je aktualni šef uprave Miroslav Vitković, koga podržava većina "domaćih" članova NO-a - šefica koprivničkog HSS-a Karmen Antolić, HDZ-ovac Nikola Gregur i HSLS-ovac Dražen Sačer.

Protiv njega su Polančecova prijateljica, predstavnica radnika u NO-u Ksenija Horvat i predstavnik investitora Dubravko Štimac, dok nedavni javni sukob između Vitkovića i Jurčića sugerira da potonji za njega ne bi dignuo ruku.

Krnji osmeročlani NO još čine drugi (uz Jurčića) predstavnik države Miljenko Javorović, koji se jučer nije izjašnjavao o svojim preferencijama, te Darko Tipurić, koji se u zadnje vrijeme uopće ne pojavljuje na sjednicama NO-a.

Vjerojatnost da se do ponedjeljka postigne konsenzus o novoj upravi sada se mjeri u promilima.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar freen
freen
21:48 26.05.2010.

to je jedino pravo da trgovački sud imenuje upravu,s time se slažem,jer če se sve uništiti

UK
Ugo Kajvez
11:53 27.05.2010.

Gdje je friščić tu trava ne raste ....... alo jaca, ..... nulta tolerancije korupcije jel ????? . Isti su .............

PR
pržun
15:44 27.05.2010.

MOŽDA SU KANDIDATI S PAVKOVIČEM NA KARAVANI PA SE STVARNO NEZNA KOGA IZABRATI.PRIČEKAJTE MALO DOK SE NE VRNE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije