Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mesna industrija

Njemački mesari planiraju proboj na naše tržište

šunka
01.12.2010.
u 19:00

Hrvatska ulaskom u EU postaje vrlo perspektivno tržište, zaključili su predstavnici njemačke i hrvatske mesne industrija

Hrvatska će nakon ulaska u Europsku uniju postati veoma perspektivno tržište za izvoz njemačkog mesa i mesnih prerađevina, zaključili su predstavnici mesnih industrija dviju zemalja na ovotjednom susretu u Zagrebu. Njemačka je najveći proizvođač i izvoznik mesa u Europi, istaknuli su članovi njemačkog udruženja mesne industrije "German Meat" na susretu s predstavnicima 20-ak prehrambenih tvrtki iz Hrvatske.

– Hrvatsku u EU očekujemo najkasnije 2013. godine, a tada će se povećati uvoz mesa iz Njemačke. Hrvatsku, koja će ulaskom u EU imati velik potencijal, želimo iskoristiti i kao odskočnu dasku za regiju, prije svega za BiH i Srbiju – kazao je Andreas Haack, iz njemačkog veleposlanstva u Zagrebu.

Nijemci su najveća turistička nacija u Hrvatskoj i jedni od najboljih potrošača, što će se, smatraju predstavnici mesne industrije, odraziti i na prodaju njemačkoga mesa u Hrvatskoj.

– Turisti i na odmoru često vole jesti hranu iz domovine – kazao je Haack.

Zoran Radan iz Sektora za poljoprivredu i prehrambenu industriju HGK kazao je da će ulazak u EU otežati posao našim stočarima jer će se ukinuti zaštitne carine.

– Međutim, ulaskom na tržište EU bit će otvorena vrata i našim proizvodima. A dobivat ćemo i subvencije EU za izvoz našega mesa u treće zemlje – kazao je Radan.

Hrvatska je tek na 20. mjesto po izvozu svinjetine iz Njemačke, s godišnjim prometom od 13,6 tisuća tona, što Nijemce nikako ne zadovoljava. Hrvatska iz Njemačke uvozi samo 500 tona junetine godišnje.

– Tražimo nova tržišta na jugoistoku Europe i Hrvatska nam je jako zanimljiva – kazala je Eva Moser, direktorica izvoza tvrtke ZEMO.

Ključne riječi

Komentara 26

OB
-obrisani-
06:10 02.12.2010.

Hrvati i hrvatice,,naročito mladi,,imati će posao u stranaca kao sex-maseri

DE
dejan
19:12 01.12.2010.

A jel to znači da ćemo to švepsko smeće od mesa, uskoro plaćati po nekakvoj realnoj cijeni od 8 do 10 kn po kg. !? Jer ako ga Todorić kupuje po 2 kn, to bi trebala biti cijena po kojoj ga preprodaje...8 - 10 kn.

MA
marko53
20:10 01.12.2010.

Morat će naši stočari da rade???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije