Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domaća kvaliteta

Napustio fakultetske klupe da bi se bavio jabukama, pa osim njih – pobrao i nagrade

OPG Dumančić
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/2
25.08.2021.
u 08:50

Pobjegao sam u vojsku od roditelja nakon što sam napustio fakultet. Kad su se smirili, vratio sam se i sve je počelo“

Stjepan Dumančić bio je student prava, što je, u njegovom slučaju i logično budući da su mu i roditelji bili pravnici. Stjepan Dumančić također je nagrađen zbog svog portala o jabukama 2011. godine. Kakve veze imaju pravo i jabuke? I njemu se to doimalo nevjerojatnim u početku. Naime, pokušao je slijediti svoje roditelje u ambiciji da bude pravnik, ali nakon što se susreo sa studentskim životom, shvatio je da to nije za njega. Srećom, njegova obitelj imala je komad zemlje u Baranji koji je tada postao – i do danas ostao OPG Dumančić.

Stigao i prvi digitalni plod

Krenuvši u jabuke, Dumančić nije ubirao samo njih, već je vremenom „narastao“ i digitalni plod – projekt Volim jabuke. Sve je započelo tako što je Dumančić saznao da postoji čak 10 tisuća raznovrsnih sorti jabuka. Znao je da, ako ih želi sve prodati, mora napraviti kvalitetan marketing. Tako je zakotrljao svoje jabuke i u video industriju.

- Uz pravo sam se uvijek nekako bavio i računalima. Danas je to sve jednostavno, uz tri klika imaš portal. Tada, kad sam ja to radio i imao svoje projekte, stvar je bila potpuno drugačija i teža – govori nam Dumančić prisjećajući se svojih početaka. Zahvaljujući svom digitalnom radu, uskoro je uslijedio i Oskar za najbolji web, 2011. godine.

Od roditelja pobjegao u vojsku

Da bi se bavio jabukama, Dumančić je od svojih roditelja pobjegao ni više, ni manje – u vojsku.

- Kako su mi svi u obitelji pravnici, tako se i od mene očekivalo, a taj fakultet jednostavno nije za mene. Ja sam lik koji voli matematiku, biologiju i te predmete koji imaju egzaktnu logiku, što pravo nema – objašnjava Dumančić. Znao je, kaže, da se roditelji s njegovim izborom neće složiti

- I zato sam pobjegao u vojsku i javio im „Ej, ja sam u vojsci“ – Gdje si?! – U vojsci! Prolazilo je vrijeme, oni su se smirili i po povratku sam se sjetio da u Baranji imamo komad zemlje koji je tada bio šikara. Tako je sve krenulo.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Samo domaće iz Baranje

Kako se cijeli posao širio i bilo je sve više interesa, Dumančić je bio vrlo ambiciozan i okušao se u uzgoju ne samo jabuka, već i raznih vrsta povrća i ajvara. Tako se projekt više nije mogao zvati Volim jabuke, budući da mu je trebalo ime koje objedinjuje sve vrste voća i povrća. Tada se rodilo jednostavno i danas poznato rješenje – Stipino – samo domaće, iz Baranje.

Poljoprivrednicima je najvažnija podrška

Da bi uspio u svom naumu, Dumančiću je bilo potrebno mnogo podrške i edukacije. Naši poljoprivrednici uvelike ovise o podršci, jer je za njihovu proizvodnju zapravo najvažnije da njihovi proizvodi dođu do polica hrvatskih trgovina.

SPAR i INTERSPAR trgovine to su prepoznale, pa brojnim hrvatskim poljoprivrednicima redovito pružaju podršku, plasirajući upravo njihove, domaće proizvode na svoje police. Na taj način se brinu ne samo da svaki kupac ima garantirano domaću kvalitetu, već i da promovira sve poljoprivrednike diljem zemlje. Tako primjerice u SPAR i INTERSPAR trgovinama možete pronaći proizvode upravo iz OPGova Osječko-baranjske županije kao što su  Agristar koji proizvodi čajeve za vlastitu marku S- Budget, Viksi, koji proizvodi kore za pite, te listove za pite i savijače za vlastitu marku SPAR, te Pekarstvo Kadulja, koje plasira kruh, pecivo te pakirane i rinfuzne kolače. U SPAR i INTERSPAR trgovinama kupnjom domaćih proizvoda i vi možete dati podršku hrvatskim poduzetnicima. 

Sadržaj nastao u suradnji sa SPAR i INTERSPAR trgovinama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije