Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva bilijuna dolara

Najveći globalni zagađivač Aremco postao najveća svjetska kompanija

Saudi Aramco
Foto: AHMED JADALLAH/REUTERS/PIXSELL
1/3
12.12.2019.
u 00:30

Izlistali se na burzi i vrijede 1,9 tisuća milijardi dolara

Nakon što je jučer počela inicijalna javna ponuda dionica, saudijski Aramco i službeno je postao najveća kompanija čije su dionice izlistane na nekoj svjetskoj burzi. Saudijski naftni gigant Aramco dosegnuo je vrijednost od gotovo dva bilijuna (dvije tisuće milijardi) dolara. I to unatoč brojnim pitanjima vezanima za njegovo poslovanje, kao što je, primjerice, interpretacija kako je kao naftna kompanija zapravo najveći svjetski proizvođač ugljikova dioksida, odnosno zagađivač.

Uz, dakako, političke rizike koji su gotovo uvijek u fokusu kada se radi o Saudijskoj Arabiji, a onda i nedovoljnu transparentnost kompanije. Ipak, ubrzo nakon početka trgovanja dionicama velike saudijske naftne kompanije, njihova je vrijednost porasla za deset posto, podižući tako njezinu vrijednost s inicijalnih 1,7 bilijuna dolara na 1,88 bilijuna.

Konkretno to znači da je Aramco sada dvostruko veći od Amazona koji vrijedi 870 milijardi dolara, daleko je vredniji od Applea koji je na 1,18 bilijuna i Microsofta s 1,15 bilijuna,.

Investitori su tako zanemarili cijelu priču o klimatskim promjenama i potvrdili da se ulaganje u naftni biznis i dalje jako isplati. Također, saudijska kraljevska obitelj ovime je riješila probleme s krpanjem budžeta u kojemu se otvorila poprilična rupa, ali i financiranje krvave agresije u Jemenu.

No oprezniji analitičari ističu da će Aramcu biti teško opravdati ovako visoku evaluaciju s obzirom na predstojeću promjenu u energentu kojim se pokreće svjetski prijenos, odnosno na predviđanje da to više neće biti fosilna goriva, već struja. S druge strane, odluka kraljevske obitelji da krene u prodaju dionica Aramca tumači se upravo mogućom namjerom da se Saudijska Arabija učini manje ovisnom o proizvodnji nafte.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije