Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Luka Burilović

Možemo doći do poslova od 675 milijuna dolara

15.12.2015., Zagreb - Luka Burilovic, predsjednik HGK.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
23.05.2016.
u 00:05

3 pitanja za predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luku Burilovića

Izgleda da je posjet Iranu bio među uspješnijima. Naši gospodarstvenici vratili su se s nizom dogovorenih poslova?

Posao vrijedan više od 100 milijuna dolara koji je dogovorio Gredelj dovoljno ilustrira uspjeh odlaska gospodarske delegacije HGK u Teheran. Uvjeren sam da ćemo ubrzo razgovarati o novim poslovima. Vodeći hrvatski i regionalni dobavljač CoreBanking rješenja i usluga tvrtka Banksoft i vodeći iranski dobavljač rješenja za document management (MiiroFiler) IranRayaneh dogovorili su širenje poslovne suradnje i teritorijalne pokrivenosti na Bliskom istoku. Ozbiljne razgovore vodili su i AD Plastik, Ivanićplast, Ina, Đuro Đaković, Končar... Ako iskoristimo priliku i uključimo se u velike infrastrukturne projekte koji se planiraju u Iranu, nije nerealno, što ovi dogovori Gredelja potvrđuju, da RH sudjeluje s 1% u njihovu ukupnom uvozu. U tom bi slučaju naše gospodarstvo bilo bogatije za impresivnih 657 milijuna dolara.

Koja područja imaju najviše šanse za ulaganje u Iranu?

Područja suradnje su brojna, od ulaganja u ceste, željeznice, energetski sektor itd. Iransko tržište prilika je i za male tvrtke. Primjerice, Ivanićplast dogovara posao od 200 do 300 tisuća eura, što je za malu tvrtku vrlo značajan posao. Iranska država očekuje partnere koji su spremni investirati u zajedničke projekte. Ključno je da Hrvatska pronađe modalitete financiranja velikih izvoznih projekata i da HBOR bolje prati izvoznike.

Što je bitno za unapređenje suradnje u Iranu, ali i drugim tržištima koja imaju potencijal?

Iran je golem potencijal. Nakon sankcija željni su svih vrsta robe i usluga i to moramo iskoristiti. Zato je iznimno važna i udružena institucionalna potpora. Ministarstva, HBOR i HGK moraju djelovati udruženo. Zajednički možemo puno efikasnije pomagati hrvatskim poduzetnicima. Gospodarska diplomacija mora zaživjeti u pravom smislu.

>> Iransko tržište je 'žedno' svih vrsta roba i usluga: TŽV Gredelj dogovorio posao, Ina čeka bolji ugovor

Komentara 1

K2
kritičar_2
23:30 23.05.2016.

Luka moj,brzo upiši tečaj engleskog u B. Luci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije