Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fabris Peruško

Možemo biti među najvećim u ovom dijelu Europe

Fabris Peruško
Foto: Goran Stanzl, Pixsell
03.12.2018.
u 08:00

Pred nama je implementacija nagodbe - proces kojim će se operativno realizirati dogovor vjerovnika iz nagodbe - vrlo kompleksan transfer poslovanja na novu grupu.

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora:

Iz cijelog niza povezanih, važnih događaja u 2018., tri se ključna ipak izdvajaju kao oni na kojima se lomila budućnost Grupe Agrokor - dogovor vjerovnika o nagodbi, ročište na kojem je ona izglasana i, na koncu, pravomoćnost nagodbe s potvrdom Visokog trgovačkog suda. Značajan faktor uspjeha postupka izvanredne uprave u Agrokoru bila je snaga naših kompanija da u vrlo turbulentnim okolnostima poboljšaju poslovanje, osobito efikasnost. Njihovi dobri rezultati su podloga budućnosti i snažan argument protiv neizvjesnosti i straha koji je pratio proces.

Značaj činjenice da je jedno od najvećih restrukturiranja u svijetu realizirano u tako kratkom roku i tako uspješno, još uvijek se ne vrednuje na ispravan način. U samo dvije godine najveća privatna kompanija u Hrvatskoj i regiji je, bez lipe troška za porezne obveznike, izašla iz predstečajnog režima, prošla zahtjevno financijsko restrukturiranje kroz nagodbu više od 5700 vjerovnika i, umjesto da njegova kriza uruši ukupno gospodarstvo Hrvatske i regije, Agrokor danas vrlo dobro posluje, zapošljava, osigurava prihode državnom proračunu i u odnosima sa svojim poslovnim partnerima, poštuje sve ugovorene rokove.

Pred nama je implementacija nagodbe - proces kojim će se operativno realizirati dogovor vjerovnika iz nagodbe - vrlo kompleksan transfer poslovanja na novu grupu. Početak implementacije se očekuje s početkom iduće godine, a trebala bi se potpuno zaključiti u prvoj polovini 2019., kada ćemo dobiti kompaniju novog imena i s novom korporativnom kulturom.

Vjerovnici su se dogovorili da će se buduća Grupa temeljiti na tri glavna stupa: maloprodaji, prehrani i poljoprivredi. U svakom od njih ima prostora za poboljšanja, posebno u efikasnosti, pa se na to usmjerava i operativno restrukturiranje koje smo započeli. Fokus je na područjima u kojima leži vrijednost. Jačaju se sinergijske inicijative unutar grupacije, unificirani su ključni poslovne pokazatelje i uvedena izrada izvještaja po poslovnim grupama i segmentima poslovanja. Osnažena je funkcija riznice, kao i funkcija ljudskih potencijala. U maloprodaji se upravo radi na standardizaciji procesa u svim sastavnicama, veliki je izvozni potencijal prehrane u kojoj imamo lidere u cijeloj regiji, a u nekim segmentima poljoprivrede možemo postati europski igrači.

Iako ima izazove kroz refinanciranje najstarijeg kredita i dugoročnu kapitalnu strukturu, Agrokor ima perspektivu i sve preduvjete da ostane jedna od najvećih kompanija u ovom dijelu Europe.

Ključne riječi

Komentara 2

AN
antonelić
11:15 03.12.2018.

da li nam gosp. peruško kao odgovorno biće može odgovoriti na krucijalno pitanje : koliko je agrokor uplatio pedevea u državni proračun za vrijeme izvanredne uprave ? ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije